Medicii de familie anunță o criză IMINENTĂ. Sistemul este deja subfinanțat, iar Guvernul le-a redus veniturile în 2024
Medicii de familie trag un semnal de alarmă în legătură cu funcționarea sistemului, ca urmare a faptului că Executivul a redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024 față de anul 2023. Decizia este greu de înțeles, transmite într-un comunicat Societatea Națională de Medicina Familiei, în condițiile în care aceștia sunt singurii care au acces la populația generală și care pot interveni rapid când sunt probleme de sănătate.
Medicii de familie atrag atenția că deficitul de personal este deja MAJOR, iar diminuarea veniturilor cabinetelor va agrava situația, în contextul în care Centrele de Permanență funcționează cu bani aduși de acasă de colegii noștri, ei nefiind încă plătiți pentru perioada octombrie - decembrie, iar suspendarea activității în aceste centre ar bloca Unitățile de Primiri Urgențe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%.
Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanții să adopte măsuri care să remedieze aceste situații și nicidecum să reducă drastic finanțarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate.
Este interesant acest joc dublu: în fața autorităților internaționale (care știu că prima verigă pentru salvarea sistemului și îmbunătățirea stării de sănătate a populației este medicina de familie), autoritățile române fac promisiuni și își iau angajamente dar, în realitate, depun eforturi susținute ca aceste angajamente să rămână doar pe hârtie și să nu poată fi implementate.
Birocrația a rămas aceeași în medicina primară, deşi există mijloace identificate de reducere a acesteia, ceea ce ne face să ne întrebăm: de ce şi pentru ce se dorește acest blocaj? Cum să explicăm altfel faptul că autoritățile au decis decimarea fondului alocat asistenței medicale
primare? Să fie asta o strategie bine pusă la punct pentru slăbirea medicinei de familie și, implicit, a accesului populației la servicii medicale?
Sau este strategia Guvernului de a „stimula” tinerii medici să aleagă să profeseze ca medici de familie? Dacă destabilizezi baza piramidei, până la urmă, cade și vârful.
Medicina primară a fost supusă subfinanțării de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu creșterile salariale meritate ale medicilor din sistemul bugetar, creându-se astfel în interiorul sistemului medical o discriminare ce a fost sesizată și de instituția Avocatul Poporului, într-un document rămas fără răspuns și până astăzi.
Ne exprimăm certitudinea şi totodată speranța că decidenții politici din România vor avea înțelepciunea de a nu afecta şi mai grav situația sistemului de medicină de familie printr-o reducere a finanțării lui, pentru că astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical şi vor răspunde în fața populației României în legătură cu asigurarea nediscriminatorie a accesului la serviciile de asistență medicală primară.
Dragi pacienți, cereți-vă drepturile, accesul nediscriminator la serviciile medicale, pentru că, încet, dar sigur, veți rămâne singuri! Deja aproape un sfert dintre medicii de familie au peste 65 de ani, colegi care încă profesează și se încăpățânează să supraviețuiască, deși nu știm însă cât vor mai rezista, iar în locul lor nu vine nimeni în astfel de condiții!
Stimați guvernanți, vrem cu toții să facem economie, dar nu de la sănătate și educație, se arată în comunicatul Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF).