Lovitură grea pentru românii bolnavi. Farmaciștii independenți cer eliminarea actualului plafon de adaos la medicamente scumpe
Asociațiile de farmacii independente au solicitat Guvernului să elimine plafonarea adaosul farmaceutic la medicamentele scumpe la suma de 35 de lei. În caz contrar, au avertizat aceștia, nu le vor mai importa, iar românii care au nevoie de ele vor avea de suferit și mai mult.
Vicepreşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor Emanuel Ungureanu (USR) şi reprezentanţi ai asociaţiilor de farmacii independente din România au solicitat, joi, Guvernului amendarea legislaţiei astfel încât adaosul farmaceutic la medicamentele scumpe să nu mai fie limitat la 35 de lei, potrivit Agerpres
"Dacă până mâine, atenţie mai este o singură zi, Guvernul prin Ministerul Sănătăţii (...) nu echilibrează măsurile fiscale, farmaciile nu îşi vor mai permite să aducă medicamente scumpe cu adaosuri foarte mici şi oamenii mor cu zile. Mesajul meu nu este unul politic", a afirmat Ungureanu, într-o conferinţa de presă.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Cluj, Elena Dinte, susţine că nu ştie ce le va spune pacienţilor după 1 ianuarie, dacă situaţia nu se va schimba.
"Chiar dacă ar veni pacientul în farmacie să îşi plătească medicamentul, taxele către stat şi comisionul bancar depăşesc câştigul farmaciei. Nu aş şti ce să le spun pacienţilor de la 1 ianuarie. Probabil că, în primele zile, vom elibera parţiale de prescripţie, dar, după aceea, dragi pacienţi, probabil că veţi picheta farmaciile în căutarea medicamentului care vă asigură viaţa", a transmis Elena Dinte.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor din Călăraşi, Costel Grigore, a explicat că problema a apărut odată cu noul Cod fiscal care impune un nivel de taxe de 1% sau 3% (pentru farmaciile micro) din cifra de afaceri, al cărui efect este că "impozitul care trebuie plătit de farmacie depăşeşte adaosul pe care ea îl realizează ca venit".
"Proiectul de ordin care să modifice Ordinul 368/2017 al Ministerului Sănătăţii trebuie să includă şi farmaciile, să-i dea un adaos astfel încât să îşi poată plăti taxele, deşi corect şi cinstit ar fi ca farmacistul să poată fi plătit decent. Salariile colegilor mei se află în acest adaos farmaceutic. Orice medicament peste 350 lei are adaos în cuantum fix, 35 de lei. Este total nesustenabil, este un ordin vechi, perimat, iar statul român, prin Ministerul Sănătăţii, mai are la dispoziţie doar o zi să îndrepte acest lucru", a explicat Grigore.