Trucurile prin care supermarketurile te păcălesc să cumperi mai mult decât ai nevoie. Iată de ce ajungi să pleci cu plasele pline și portofelul gol
De la cardurile de fidelizare până la așezarea pe rafturi, de la lipsa ferestrelor către exterior până la schimbare poziției unor produse esențiale, supermarketurile folosesc toate strategiile de manipulare subliminală pentru a neface să petrecem cât mai mult printre rafturi, să cumpărarăm cât mai mult și să revenim cât mai des. Iată câteva dintre trucurile folosite.
1. Un haos bine aranjat
Supermarketurile doresc să vă plimbați prin tot magazinul, fiindcă astfel este aproape sigur că veți mai agăța alte câteva produse pe care nu aveați de gând să le luați când ați intrat pe ușă. De aceea, produse esențiale sunt împrăștiate prin tot magazinul, nu toate la un loc.
Cum să evitați Faceți o listă cu tot ce aveți nevoie la începutul magazinului și rămâneți la ea. Ai putea chiar să-ți lași cardul bancar acasă și să aduci doar numerar, obligându-te să te ții de buget. Dacă nu găsiți ceva, cereți ajutor unui membru al personalului.
2. Dimensiunea cărucioarelor
Nu luați, din obișnuință, cel mai mare cărucior. Un coș mai mare stârnește și nevoia de a cumpăra mai mult, pentru a-l umple.
Soluția este evidentă, luați un coș cât mai mic. Sau poate folosiți o sacoșă cu care ați venit de acasă, Dacă folosiți același tip de sacoșă tot timpul, este foarte probabil să cumpărați aceleași produse.
3. Nu priviți doar în fața ochilor
Una dintre cele mai des folosite metode de a ne face să cumpăram produse la un anumit preț este poziționare lor pe raft la nivel ochilor. De ce? Pentru că suntem obișnuiți să luăm ceea ce avem în fața ochilor, dar și pentru că unor cumpărători, poate vârstnici, le este greu să se aplece, pentru a urmări prețurile de pe rafturile inferioare, unde sunt oferte mai tentante.
Cum să evitați: Caută pe rafturile de jos.
4. Schimbarea frecventă a afișajelor
Deși ar putea exista mai multe motive pentru ca un supermarket să schimbe afișajele și aspectul, scopul final este același; să te plimbi cât mai des în căutarea unui produs.
5. Atenție! Jucării și dulciuri în zona caselor
Aici am putea vorbi chiar de o practică nu foarte ortodoxă, pentru că profită de copii, al căror discernământ este mai mic decât al adulților, precum și de factori precum stresul si graba părinților, prin plasarea jucăriilor și dulciurilor chiar la ieșire. În această situație nu prea mai avem timp să negociem cu cel mic cumpărarea produsului respectiv, mai ales dacă suntem și în criză de timp. .
6. Lipsa ferestrelor spre exterior
Este o strategie mai sublită de manipulare, prin amorțirea percpeției asupra scurgerii timpului petrecut în magazin. Pentru că nu vedem dacă s-a întunecat, de exemplu, sau că s-a înnorat și e pe cale să înceapă ploaia, stăm mai mult timp ăn în magazin.
Evident, marile magazine vor găsi în permanență noi căi de a-i face pe cleință să cumpere cât mai mult, la fel cum aceștia vor căuta și să se adapteze și, într-un fel sau altul, să profite.
Cum poate mașina de spălat să îți aducă o amendă usturătoare. Legea nu lasă loc de interpretări