MENIU

De ce sucul de ceapă NU este leacul miraculos pentru gripă - Viața oamenilor, pusă în pericol de remedii false

De ce sucul de ceapă NU este leacul miraculos pentru gripă - Viața oamenilor, pusă în pericol de remedii false

Un leac miraculos pentru gripă a devenit tot mai popular în ultima perioadă în America. Este vorba despre banalul suc de ceapă. Succesul acestuia crește pe măsură ce în SUA, ca și în alte țări, lumea se confruntă cu o triplă epidemie: de coronavirus, gripă și cea provocată de virusul sincițial. Și asta solicită la maximum sistemul medical din fiecare țară, în lipsa unui tratament adecvat și a vaccinării.

De ce nu este bun sucul de ceapă contra gripei

„Soluția miracol” din suc de ceapă în fața creșterii cazurilor de gripă, în prezent, în toate țările lumii, este răspândită în numeroase clipuri video difuzate în special pe rețeaua TikTok, în SUA. Medicii spun însă că sucul de ceapă nu reprezintă de fapt deloc un remediu contra gripei. Principala concluzie ce se desprinde în cazul acestui fenomen, al succesului fulminant al leacului fals contra gripei, este că milioane de americani nu au acces la asistența medicală reală, notează AFP, citat de RFI România

Dar dincolo de succesul îngrijorător al acestui remediu fals, fenomenul arată, potrivit experților, dificultatea milioanelor de americani de a avea acces la asistență medicală reală, mai comentează AFP.

În videoclipuri este promovat sucul obținut prin macerarea cepei crude feliate în apă prin zeci de milioane de vizualizări pe TikTok, deși nu este eficient, nefiind dovedit științific vreun efect benefic în cazul gripei.

Aproximativ 30 de milioane de americani - 9% din populație - trăiesc fără asigurare de sănătate, potrivit autorităților, în timp ce îngrijirea medicală în SUA costă o avere. Alte milioane de americani beneficiază de o asigurare minimă.

„Este ușor să spui consultați un medic. Nu mă surprinde că într-o societate în care accesul la sănătate este restricționat, în care sistemul este supraîncărcat și în care există confuzie în lupta cu noile boli, oamenii beau suc de ceapă sau își pun usturoi în urechi”, atenționează specialista în dezinformare Abbie Richards, potrivit RFI. 

De ce are atât succes sucul de ceapă

„Ceapa nu face rău nimănui, dar, dacă cineva este bolnav, mai bine consultă un specialist. Mă tem că unii vor bea doar suc de ceapă și nu vor primi tratament cu adevărat, iar apoi ar putea răspândi Covidul sau gripa peste tot în jur”, avertizează Katrine Wallace, epidemiolog la Universitatea Illinois din Chicago.

Videoclipurile care lăudăresc amestecul înțepător – realizat prin înmuierea cepei crude tocate în apă – ca remediu miraculos au strâns zeci de milioane de vizualizări pe aplicația influentă, în ciuda faptului că nu există dovezi științifice care să susțină afirmația.

Videoclipurile au câștigat popularitate pe măsură ce Statele Unite se confruntă cu o așa-numită „tripledemie” a gripei, COVID-19 și VRS (Virusul Respirator Sincițial), care a pus o presiune mare asupra serviciilor de sănătate.

Această ”poțiune magică” vine la pachet cu comentariile pozitive de tipul „funcționează pentru mine!” și poate fi un succes datorat doar unu ie fect placebo în anumite cazuri.

Impactul negativ al influencerilor asupra sănătății publice din fiecare țară

Succesul videoclipurilor cu suc de ceapă arată puterea pe care o au informațiile despre sănătate de pe TikTok, chiar dacă nu au vreo legătură cu știința. 

Ceapa în cantități rezonabile nu este considerată dăunătoare, cu excepția respirației urâte, dar experții în sănătate avertizează că astfel de videoclipuri au promovat o credință oarbă în remedii de casă, simple, care ar putea nu să ajute, ci, dimpotrivă, să compromită sănătatea publică.

Într-unul dintre cele mai virale videoclipuri, cu 2,5 milioane de vizualizări, o femeie care se identifică drept „copil al mamei natură” promovează sucul de ceapă și îndeamnă oamenii să lase soluția să fermenteze câteva ore pentru a o face mai puternică.

Videoclipurile cu suc de ceapă nu au fost șterse de pe platforma TikTok, pentru că nu au fost considerate conținut ce „ar putea face rău”, potrivit AFP.

„Leacurile miraculoase sunt foarte atractive și, într-un fel, se crede că, cu cât o soluție este mai dureroasă, cu atât va fi mai eficientă.

Soluțiile simple pentru probleme complicate funcționează adesea bine cu algoritmi bazați pe implicare, cum ar fi cei de la TikTok. Mai ales când aceste soluții sunt ieftine și ușor accesibile, în timp ce îngrijirea recunoscută nu este”, a explicat și Abbie Richards, specialist în dezinformare pe TikTok.