MENIU

CORONAVIRUS Italia. Cine e VINOVAT de răspândirea epidemiei. Măsurile luate de Guvern

Coronavirus Italia. Foto: orderisda.org

Premierul italian Giuseppe Conte a criticat situaţia „complet inadecvată” dintr-un spital pentru a explica propagarea rapidă a virusului în nordul Italiei. Conti a declarat că spitalul se face vinovat de răspândirea epidemiei pentu că nu a respectat măsurile de siguranță. 

 

„Este clar că există un focar acolo şi că de acolo virusul s-a răspândit”, a declarat Conte într-o emisiune televizată la canalul public Rai Uno, potrivit Agerpres

Acum se ştie, a existat o gestionare la nivelul unei structuri spitaliceşti complet inadecvată în conformitate cu protocoalele de siguranţă recomandate în astfel de cazuri şi aceasta a contribuit la răspândirea virusului”, a adăugat Conte.

Pe lângă nerespectarea protocoalelor în cazul spitalului, la răspândirea virusului au „ajutat” și numeroși oameni care au încălcat recomandările și au pleacat de acasă, din localități aflate în carantină. În nordul Italiei sunt 11 localităţi în carantină, la intrarea şi la ieşirea din aceste zone fiind instituite filtre de poliţie. 

Coronavirus Italia, date și cifre

În Italia, şapte persoane au murit din cauza îmbolnăvirii de coronavirus, iar 229 sunt infectate cu acest virus.

Ultima victimă este un italian de 62 de ani, și, ca şi ceilalţi şase, avea probleme de sănătate.

Numărul de cazuri de contaminare cu noul coronavirus a rămas stabil până în prezent în Italia.

Creşterea bruscă de vineri, 21 februarie 2020, a acestor cazuri, trecând de la 6 la 229 în patru zile, a făcut din Italia ţara cea mai lovită de coronavirus în Europa şi a treia pe plan mondial, după Coreea de Sud şi China. 

1,8 milioane de italieni și-au anulat vacanțele în lunile următoare.

Cele mai afectate zone sunt Lombardia și Veneto. Lombardia (nord-vest) este regiunea cea mai afectată de virus, cu 172 de cazuri depistate din totalul de 229 înregistrat în toată italia. Marți a fost identificat primul caz din sud, în Bergamo - o turistă. Până în prezent, nu este o epidemie națională, nu sunt cazuri extinse la nivel național.

Măsurile luate pentru oprirea răspândirii epidemiei la nivelul întregii țări

Încă de vineri seară au fost impuse restricții. Au fost închise școli, restaurante, baruri, birouri publice, muzee, universități până la 1 martie.

În nordul Italiei sunt 11 localităţi în carantină, la intrarea şi la ieşirea din aceste zone fiind instituite filtre de poliţie. Astfel se încearcă limitarea contaminării printr-un cordon sanitar instituit în jurul celor 11 localităţi din nord, considerate drept focar al epidemiei.

Trenurile nu mai opresc în localitățile restricționate. 

„Am luat măsuri pe care nicio altă țară nu le-a luat. Aceste măsuri trebuie să reducă riscul de contaminare", a mai declarat Conte într-un interviu acordat televiziunilor italiene.

„Protecția civilă a reacționat imediat. Este posibil să fi avut unele scăpări în primele zile, dar am folosit resurse umane și financiare incredibile. Am impus verificări suplimentare, dar este imposibilă efectuarea unor controale atât de largi încât să-i acoperim pe toți cei care intră în Italia prin toate mijloacele. Asta ar însemna blocarea țării”, a spus Giuseppe Conte.

Carnavalul de la Veneția a fost anulat duminică, 23 februarie, din cauza epidemiei de coronavirus. Carnavalul a început pe 8 februarie și urma să aibă loc până miercuri, 26 februarie.

Guvernul italian a anunțat că pregătește un nou decret de lege care va include și măsuri de natură economică, cum ar fi: suspendarea facturilor, a contribuțiilor sociale, a ratelor la bănci pentru 50 de mii de persoane aflate în localitățile în carantină.

Lombardia și Veneto sunt unele din cele mai prospere regiuni ale Italiei. Lombardia, cu „capitala″ la Milano, și Veneto, cu capitala la Veneția, sunt două din cele mai bogate regiuni ale Italiei, ele reprezentând 30% din PIB-ul țării. Numai Lombardia asigură 22% din PIB, potrivit Bloomberg

Și Vaticanul a decis să anuleze unele evenimente programate în spaţii închise pentru următoarele două zile. Printre evenimentele anulate NU se numără şi audienţele generale, desfăşurate în spaţiul deschis din Piaţa Sf. Petru. Au fost instalate dozatoare cu soluţie dezinfectantă în locaţiile de acces în Cetatea Vaticanului, iar o asistentă şi un medic de gardă vor oferi asistenţă medicală imediată în clinicile Vaticanului în caz că există pacienţi cu simptome similare celor ale coronavirusului.

Pacientul zero, identificat la Codogno, pe 19 februarie

Principalul focar al epidemiei a fost identificat la Codogno, în apropiere de Lodi, la 60 km sud de Milano. În această localitate de 15.000 de locuitori a fost spitalizat miercurea trecută, 19 februarie 2020, un bărbat de 38 de ani.

El este considerat drept „pacientul numărul zero”, sursa unui număr mare de cazuri identificate în Lombardia (nord-vest), regiunea cea mai afectată de virus, cu 172 de cazuri depistate dintr-un total de 229 la nivelul întregii peninsule.

Potrivit mass-media italiene, pe lângă soţia sa însărcinată în 8 luni şi alte rude, mai mulţi dintre medicii care l-au examinat au fost infectaţi, precum şi infirmiere, îngrijitori şi apoi pacienţi şi anturajul acestora.