Avertismentul unui medic după creșterea cazurilor de gripă și viroze: Nu folosiți leacuri băbești sau ce ne recomandă rudele sau prietenii
Perioada rece a adus o creștere semnificativă a cazurilor de gripă și viroze. Un medic atrage atenția pacienților să nu se bazeze pe leacuri băbești sau pe sfaturi primite de la prieteni sau rude, ci să se prezinte la medic la momentul potrivit. În plus, medicul mai recomandă să nu se înceapă un tratament cu antibiotice decât la recomandarea unui specialist.
Managerul Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi, dr Florin Roşu, a declarat, vineri, că se înregistrează o creştere bruscă a cazurilor cu insuficienţă respiratorie acută datorată virozelor şi gripei.
"Din nefericire, constatăm o creştere alarmantă a numărului de cazuri care prezintă insuficienţă respiratorie, viroze respiratorii, cea mai severă fiind gripa", a declarat dr Florin Roşu.
Potrivit medicului, aceste cazuri necesită îngrijire în spital, fie în regim de spitalizare continuă, însă au fost şi cazuri care au fost duse în terapie intensivă. Bolnavii aveau simptome precum febră, dureri musculare, dureri de cap, tuse şi stare generală de slăbiciune.
Pentru a preveni astfel de situaţii, el recomandă persoanelor care au simptomatologii specifice virozelor sau gripelor să se adreseze unui medic.
"Nu temporizăm prezenţa la medic, nu folosim 'leacuri băbeşti' sau ce ne recomandă rudele sau prietenii, şi nu iniţiem tratament cu antibiotic decât la recomandarea medicului specialist. Recomand vaccinarea, purtarea măştii de protecţie, prezentarea în vederea unui consult de specialitate la cea mai mică modificare a stării de bine a organismului. Nu uitaţi, gripa poate ucide", a transmis dr Florin Roşu.
În baza datelor oferite de Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, în ultima săptămână din anul 2023, în judeţ fost înregistrată astfel o creştere cu 14,96% faţă de săptămâna anterioară. Astfel, dintre cele 3.128 de cazuri înregistrate, 2.491 au fost infecţii virale ale căilor respiratorii superioare, 590 sunt pneumonii şi 47 sunt cazuri de gripă. În intervalul de timp menţionat nu s-au înregistrat decese cauzate de de gripă.
Din analiza DSP Iaşi reiese că incidenţa cea mai mare pentru gripă şi pneumonii este la grupa de vârstă 15 - 49 ani şi pentru infecţii virale ale căilor respiratorii superioare este la grupa de vârstă 5 - 14 ani. În aceeaşi perioadă au fost raportate 247 de internări, cu 42 mai puţine faţă de săptămâna precedentă, reprezentând 7,89% din numărul total de cazuri, din care 115 internări; 100 de internări din cauza pneumoniilor şi 32 de internări din cauza gripei.