Ai adormit cu lentilele de contact în ochii? Iată ce trebuie să faci pentru a evita neplăcerile și complicațiie
Din comoditate sau pur și simplu din lipsa unor informații de specialitate, tot mai multe persoane care folosesc lentile de contact dorm cu acestea. Dacă se întâmplă accidental nu este un risc major, însă transformarea în obicei poate avea efecte grave și ireversibile asupra sănătăți ochilor, atrag atenția specialiștii.
Dacă ai adormit cu lentilele de contact puse, nu vei ști asta în timp ce dormi, dar vei simți disconfort când te trezești. Lentilele de contact vor fi probabil uscate și lipicioase și mai greu de îndepărtat. Explicația constă în fapul că, datorită modului în care ochii noștri rețin oxigenul, dormitul cu lentilele îi face mai vulnerabili la uscăciune, iritații și anumite infecții, scrie doctorulzilei.ro.
1) Nu le scoateți imediat. În primul rând, masează-ți ușor ochii pentru a muta puțină umiditate.
2) Încercați să mutați ușor lentilele departe de ochi. Nu le sparge.
3) Dacă întâmpinați probleme în a le scoate, folosiți câteva picături pentru ochi.
4) După ce scoateți lentilele, nu le puneți la loc toată ziua.
Pe termen lung, obiceiul de adormi cu lentilele de contact în ochi poate avea efecte grave, atrag atenția oftalmologi.
- Ulcere corneene. Pot duce la tulburări de vedere sau chiar la pierderea permanentă a vederii dacă nu este tratată rapid și adecvat.
- Keratită. Una dintre cele mai grave cauze ale igienei proaste a lentilelor de contact este cheratita. Aceasta este o infecție gravă a corneei și care poate pune în pericol vederea și este adesea cauzată de bacterii sau ciuperci.
- Hipoxia corneei. Ochii noștri au nevoie de o anumită cantitate de oxigen pentru a rămâne sănătoși și pentru a funcționa corect. Hipoxia corneeană este atunci când corneea, partea frontală clară a ochiului, nu primește suficient oxigen.