MENIU

Pandemia a dus la vânzări record de laptopuri în al doilea trimestru din 2020 (P)

Pandemia a dus la vânzări record de laptopuri în al doilea trimestru din 2020 (P)

Situația derivată din pandemia de coronavirus în acest an a făcut ca vânzările de laptopuri la nivel global să cunoască creșteri record. Vorbim de 27% creștere la nivel global în al doilea trimestru al anului, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. În Q2 al 2020 s-au vândut 54,2 milioane de laptopuri în întreaga lume.

Aceste date se bazează pe studiul cunoscutei agenții Strategy Analytics. Principala concluzie a studiului este variația mare din al doilea trimestru al anului, comparativ cu același trimestru din anul anterior. În 2019, în Q2 s-au vândut 42,5 milioane de laptopuri. Acum, s-a ajuns la 54,2 milioane.

Dacă ne uităm la care au fost principalii beneficiari ai acestei creșteri a vânzărilor, vedem că HP a reușit să o ajungă la vânzări pe Lenovo. Cele două companii au cea mai mare creștere procentuală a vânzărilor de laptopuri (+42%), alături de Acer (+41%), în timp ce ceilalți producători au creșteri în jurul valorilor de 20-30%.

Toți marii producători au avut creșteri substanțiale ale vânzărilor de laptopuri, care confirmă ceea ce știam deja. Situația mondială și creșterea numărului persoanelor care au făcut telemuncă (munca la domiciliu) au dus la o explozie a cererii de laptopuri la nivel global.

Lenovo și HP reușesc să ia împreună jumătate din „plăcinta” vânzărilor, având o cotă de piață d e 49,9%, HP fiind marea beneficiară a creșterii (+2,5% a cotei de piață), în detrimentul celor de la Lenovo, Dell și Apple. În fine, Acer a înregistrat o a doua creștere a cotei de piață, +0,6%, în timp ce celalte branduri au avut creșteri în jur de 0,3%.

În Europa, situația a fost și mai bună pentru marii producători de computere. Doar când vine vorba de laptopuri, însă, pentru că desktop PC-urile au suferit scăderi ale vânzărilor de 27,8% în al doilea trimestru din an.

Conform companiei Context, tendințele observate deja la finalul primului trimestru din an au fost confirmate și în trimestrul al doilea. Laptopurile au cunoscut o creștere extraordinară a vânzărilor în Europa Occidentală, cu o creștere de 55% ale volumurilor de vânzări în Q2, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

Creșterea a fost determinată de livarea comenzilor făcute în primul trimestru, dar și de noile produse comandate în trimestrul al doilea. Munca la domiciliu și școala de acasă sunt două din motivele creșterii cererii de laptopuri la nivel continental.

Vânzările de laptopuri au fost solide atât pe segmentul companiilor, cât și pe cel de consum, deși vânzările de laptopuri profesionale au avut o creștere mai mare. Laptopurile destinate companiilor au avut o creștere a vânzărilor de 70,4%, în timp ce segmentul de consum a înregistrat o creștere de 38%.

Panorama a fost completată de scăderea vânzărilor de desktop PC-uri: - 27,8% în trimestrul doi. Sistemel profesionale au scăzut cu 31,6%, în timp ce segmentul de consum (utilizatori particulari) a adus o scădere de 17,5%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

În mod clar, pandemia a acționat ca un accelerator al unei tendințe care se observă de câțiva ani: sistemele mobile și portabile tind să ia fața produselor fixe. Totuși, trebuie menționat că în 2019 vânzările de desktop PC-uri pentru companii au fost mai mari decât de obicei (+17%), din cauză că organizațiile se pregăteau pentru migrarea pe Windows 10. De aici și scăderea mai pronunțată a vânzărilor din acest an.

„Cifrele sunt conforme cu provocările pandemiei, inclusiv în ce privește schimbările în cerere și comportamentul de cumpărare, închiderea magazinelor, companiile care au fost temporar inactive și mutarea unei mari părți a muncii la domiciliu”, a declarat Marie-Christine Pygott, analist senior la Context. „Laptopurile au demonstrat că sunt formatul de computere preferat. Alte echipamente de IT care au facilitat telemunca și școala de acasă au înregistrat, la rândul lor, creșteri ale vânzărilor. Vorbim de monitoare, accesorii și software de comunicare”.

Pentru trimestrul trei din 2020 se așteaptă ca vânzările să rămână ridicate în diverse segmente.

Mai multe articole despre:
laptop