Cum vor experții să reducă riscurile asociate fumatului. Mituri despre nicotină, demontate de specialiști. Apel la autorități pentru a lua în considerare dovezile științifice
Fumatul continuă să fie o provocare majoră la nivel global, iar eforturile de combatere a efectelor nocive ale acestui obicei devin tot mai intense. În cadrul celei de-a 11-a ediții a Forumului Global al Nicotinei, sute de oameni de știință și experți în politici publice s-au reunit pentru a discuta cele mai eficiente metode de diminuare a incidenței fumatului. Concluziile sunt clare: deși nicotina se află în spatele dependenței de fumat, nu aceasta este principala cauză a bolilor asociate fumatului, ci arderea tutunului.
Există produse alternative care nu implică ardere și elimină astfel cea mai dăunătoare componentă a acestui obicei - fumul. Astfel, fumătorii au la dispoziție opțiuni cu risc redus pentru a consuma nicotină.
“Suntem într-o mare călătorie de transformare. În următorii 15 ani sperăm că îi vom putea încuraja pe fumătorii care își doresc să continue să folosească nicotina să migreze de la fumat către produsele alternative care au fost analizate științific ca fiind mai sigure”, spune Flora Okereke, șefa Departamentului de Politici Globale al BAT.
Experții reuniți în cadrul seriei de dezbateri care s-au desfășurat în capitala Poloniei, în Varșovia, au militat în favoarea alternativelor la fumat mai puțin riscante ce sunt disponibile pe piață. Cercetările efectuate indică faptul că noile produse pot furniza nicotină consumatorilor prin eliminarea a 90 până la 95% dintre substanțele toxice generate de arderea tutunului.
„Misiunea BAT este crearea unui viitor mai bun prin intermediul unei lumi fără fum. În cadrul BAT, știința este foarte importantă pentru această misiune și în fundamentarea faptului că produsele noastre sunt mai puțin riscante și alternative bune pentru fumători”, spune Elaine Round, șefa Departamentului de Științe Sociale al BAT.
“Avem destule studii solide care pot constitui baza pentru a înțelege ce impact covârșitor pot avea aceste produse, dacă le sunt disponibile fumătorilor și dacă fumătorii au acces la informația corectă. Ignorarea științei poate avea un efect devastator asupra sănătății publice. Ar fi atât de fantastic ca oamenii să înțeleagă măcar riscurile (n.r. arderii tutunului), să înțeleagă diferențele. Există o neînțelegere uriașă, oamenii cred că nicotina este cauza bolilor legate de fumat. Asta nu este adevărat. Chiar și printre furnizorii de servicii medicale se crede la fel. Nu e adevărat”, mai spune Elaine Round.
În ciuda opoziției din partea factorilor decizionali din Europa și din întreaga lume care încearcă să reglementeze tutunul încălzit și celelalte alternative la fel cum sunt reglementate țigările clasice, specialiștii sunt de părere că fumătorii ar trebui să aibă la dispoziție toate variantele pentru a renunța la fumat. Fie că vorbim despre dispozitive pentru încălzirea tutunului, despre cele pentru vapat sau pliculețe cu nicotină, toate sunt prezentate de cercetători ca o alternativă mai puțin riscantă la țigări.
„Avem o cantitate uriașă de date despre siguranța acestor produse. Știm că atunci când oamenii le folosesc putem măsura substanțele toxice din sânge, salivă și urină. Ce vedem este o reducere cu 90% sau mai mult a principalelor substanțe care cauzează cancer sau boli cardiovasculare. Pe termen lung, aceste produse nu vor cauza aceleași niveluri de cancer și boli cardiovasculare, infarct și altele. Și probabil nu sunt riscante deloc”, spune Clive Bates, consultant în Sustenabilitate și Sănătate Publică.
Atât medicii prezenți la Forum, cât și specialiștii care lucrează în laboratoare au adus argumente în favoarea eliminării arderii, cea mai dăunătoare componentă a fumatului.
„De exemplu, fumatul țigărilor este cea mai riscantă variantă de a consuma nicotina. Odată ce elimini arderea, riscurile asociate cu utilizarea nicotinei scad dramatic. Când se reglementează produse precum țigările electronice, dispozitivele cu tutun încălzit sau pliculețele cu nicotină, trebuie să se țină cont de aceste diferențe (n.r. față de țigările clasice). Fumul și arderea sunt periculoase și generează multiple riscuri. Atunci când elimini fumul și arderea, acele riscuri scad foarte mult. Produsele trebuie să fie reglementate. Nu trebuie să fie accesibile tinerilor și ar trebui să fie reglementate corespunzător de legiuitori pentru a evita consecințe nedorite”, spune Summer Hanna, șefa Departamentului pentru Reglementare Științifică al BAT.