MENIU

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. MAE: Este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente pentru contracararea rasismului, xenofobiei și instigării la ură

MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) susține într-un mesaj transmis duminică, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, că, în contextul actual, pe fondul intensificării rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură, cât şi al conflictelor aflate în desfăşurare, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, pentru contracararea acestor fenomene.

”Ministerul Afacerilor Externe salută celebrarea, la 10 decembrie, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului şi marcarea a 75 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Cu această ocazie, Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul său pentru promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului şi condamnă orice formă de alterare şi de încălcare a acestora. În contextul internaţional actual, marcat de provocări multiple, atât pe fondul intensificării rasismului, xenofobiei, discursului instigator la ură, cât şi al conflictelor aflate în desfăşurare, este necesară identificarea unor răspunsuri eficiente, pe termen lung, pentru contracararea acestor fenomene”, transmit reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, celebrarea Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului contribuie la conştientizarea faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului trebuie să fie protejate la toate nivelurile de sistemele de drept şi de către toţi participanţii la viaţa publică.

”Ansamblul de acţiuni de politică externă ale României, precum şi priorităţile statului român la nivelul organismelor internationale în cadrul ONU, inclusiv din perspectiva calităţii de membru în Consiliul Drepturilor Omului, permit României să demonstreze ataşamentul său la valorile democraţiei, statului de drept, dreptului internaţional şi drepturilor omului”, se mai arată în mesajul MAE.

Organizaţia Naţiunilor Unite a adoptat, în 10 decembrie 1948, Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, completată ulterior cu alte documente: Convenţia privind Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială (1965), Convenţia Internaţională asupra Drepturilor Politice şi Civile (1966), Convenţia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Împotriva Femeilor (1979), Convenţia Împotriva Torturii (1984), Convenţia împotriva Apartheid-ului (1985), Convenţia Drepturilor Copilului (1989) şi altele. Disponibilă în peste 500 de limbi, Declaraţia pentru Drepturile Omului este în prezent cel mai tradus document din lume.