MENIU

Viorica Dăncilă ar urma să fie chemată în PE, pentru explicaţii privind violenţele din 10 august

Viorica Dăncilă ar urma să fie chemată în Parlamentul European, pentru explicaţii privind 10 august, anunţă Realitatea Tv. Invitaţia a fost lansată de Verzii Europeni, şi aprobată de comitetul liderilor din Parlamentul European. 

Viorica Dăncilă ar urma să dea explicaţiile în sesiunea sesiunea plenară de la Strasbourg din 1-4 octombrie. În acelaşi timp, trebuie precizat că pe 17 august, premierul a trimis o scrisoare preşedintelui Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care se plânge că protestul din 10 august a fost o încercare de înlăturare pe cale violentă a Guvernului.

"Manifestația din 10 august a devenit un subiect de dispută politică intensă, majoritatea liderilor partidelor au făcut apel la calm și la izolarea forțelor perturbatoare a ordinii publice. Cu toate acestea, s-au făcut auzite voci ale liderilor politici care au chemat la continuarea protestelor, aducând acuze instituțiilor statului, forțelor de ordine, respectiv celor care în toate statele membre au rolul de a proteja cetățenii față de agresiuni și acțiuni violente. Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate", susținea Viorica Dăncilă, în scrisoarea trimisă conducerii Comisiei Europene. 

"De asemenea, funcția constituțională de mediator între societate, forțele politice și instituțiile statului, care revine președintelui României, conform atribuțiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze guvernului și să facă un apel la continuarea protestelor", a mai precizat ea.

Șefa Guvernului de la București susținea în scrisoarea trimisă la Bruxelles că protestul din 10 august a fost organizat în contextul "receptării pozitive în mare parte" a bilanțului primelor șase luni de guvernare, dar că, din cauză că ”obiectivele acestuia nu erau clar definite, asociațiile românilor din străinătate, inițiatoare ale manifestației, s-au retras din organizarea protestului”.

"Astfel, evenimentul din data de 10 august nu a mai avut organizatori, fapt ce a dat posibilitatea participării unor manifestanți care au instigat la acțiuni violente. Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forțare a cordoanelor de jandarmi și de intimidare a unor obiective în spațiul public", mai arată Dăncilă.

Reamintim că procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, în legătură cu modul de intervenţie al jandarmilor în timpul protestului din 10 august din Piaţă Victoriei.

Totodată, procurorii au inregistrat 700 de plangeri depuse de protestatari împotriva jandarmilor.