Un batalion american ar putea ajunge în România în 2017. Ce spun SUA despre flota de la Marea Neagră
Un batalion american ar putea ajunge anul viitor în România pentru exerciţii şi antrenamente. E declaraţia unui înalt oficial al Statelor Unite, Robert Bell, într-un interviu în exclusivitate obţinut de o televiziune din România. O corespondenţă de la Ionuţ Iordăchescu, trimis special Realitatea Tv la Tallin, în Estonia.
"Avem o întreagă paletă de activităţi pentru a spori capacităţile de apărare şi descurajare ale României şi Bulgariei, de exemplu. SUA au anunţat că începand cu luna februarie a anului viitor va exista o brigada blindată care va veni din SUA complet echipată şi va rămâne timp de nouă luni în Europa. Brigada respectivă probabil va avea trei sau patru batalioane. Probabil că, la un moment dat, unul dintre aceste batalioane ar putea fi în sud-est, în Bulgaria sau România pentru exerciţii şi antrenamente", a spus ROBERT BELL, reprezentant civil principal al Secretarului american al Apărării în Europa.
Oficialul a oferit şi primele detalii despre brigada multinaţională pe care şi-o doreşte România, formată din peste 3000 de soldaţi.
"SUA sprijină iniţiativele avansate aici, la sediul NATO, de către România şi Bulgaria. Anume de a crea o brigadă multinaţională în sud-est şi posibil un subsediu naval NATO sau un centru de comandă care ar urma să supravegheze activităţi ocazionale ale unei flotile în Marea Neagră, la care România, Bulgaria şi Turcia vor fi, în perspectivă, participanţi de bază. Dar şi alţi aliaţi se pot alătura. Bulgaria şi România speră ca alţi aliaţi să trimită cel puţin o companie, adică 120-150 de soldaţi care să se alăture brigăzii multinaţionale la exerciţii", a mai spus ROBERT BELL.
Oficialul a comentat şi declaraţia premierului bulgar Boiko Borisov, care a anunţat săptămâna trecută că nu mai sprijină crearea flotei comune NATO la Marea Neagră, pe motiv că această mişcare ar putea stârni o reacţie negativă din partea Rusiei.
"Guvernul bulgar va trebui să explice limpede ce a vrut şi ce nu a vrut să spună premierul Bulgariei în acel citat. Este o deosebire pe care cred că a încercat să o facă premierul între iniţiative regionale ale ţărilor-gazdă şi ceva ce ar urma să fie sub auspiciile NATO", a spus oficialul american.