MENIU

Umilirea lui Igor Dodon? Chiar și localitatea sa natală ar putea declara unirea cu România

Președintele R. Moldova Igor Dodon, la Sadova

Localitatea natală a președintelui Republicii Moldova, Sadova, ia în calcul semnarea unei declarații simbolice de unire cu România. O posibilă lovitură de imagine pentru Igor Dodon, care se pronunță vehement împotriva acestui gest, făcut deja și de alte localități.

Vladimir Susarenco, primarul localității Sadova, din Republica Moldova, ia în calcul discuțiile despre semnarea unei declarații de unire cu România.

”Luând în consideraţie că majoritatea localităţilor semnează această declaraţie, m-au întrebat care este situaţia la Sadova, la toţi le este interesant ce se petrece în satul preşedintelui. Fără a sta pe gânduri, le-am spus că sunt pentru unire. Dar chiar şi pentru un gest de acesta simbolic, trebuie mai întâi să mergem la sfat cu satul. Fiindcă un primar nu poate să vorbească în numele satului. Avem un consiliu delicat, avem 5 din 13 consilieri socialişti, sunt precis că nu o să fie pentru unire, fiindcă ştiţi poziţia preşedintelui, nu ştiu cum să-i zic, pro-rusă sau pro-uniunea vamală…”, a spus primarul, pentru Europa Liberă.

Edilul pare hotărât să încerce să convingă localitatea că semnarea unei astfel de declaraţii în anul centenarului unirii nu ar fi un gest ieşit din comun nici măcar pentru o localitate ca Sadova, satul de baştină al unui preşedinte ca Igor Dodon, cu o populaţie şi un consiliu divizat atunci când vine vorba despre opţiuni geopolitice. Nu crede că l-ar putea supăra pe preşedinte, îl întreb:

„Da de ce să se supere? Nimeni nu mi-a luat dreptul la părere. Câte o dată noi mergem pe val – s-a dat cineva cu părerea, hai să fim şi noi eroi. Dar în cazul dat, nu e aşa. Se apropie centenarul, trebuie să menţionăm lucrul acesta, trebuie să ne pregătim. Dar eu, ca primar, nu pot spune azi - da, satul meu este pentru unire. Trebuie mai întâi să discutăm să vedem.”

În timp ce satul de baştină al preşedintelui mai ezită, controversa privind declaraţiile de unire semnate până acum de câteva sate moldoveneşti – se pare că opt la număr - deja începe să dea în clocot. Mai întâi, preşedintele Dodon a numit „antistatal” gestul, iar pentru a-l stăvili, a anunţat că adună pe această temă Consiliul Suprem de Securitate, ameninţând totodată aleşii locali cu SIS-ul şi MAI. Liberalii au sărit rapid în apărarea acestora, promiţându-le asistenţă juridică în caz că va fi nevoie. Joi seara, la o televiziune ce-i este loială, preşedintele a revenit la subiect, spunând că „unirea cu România înseamnă război civil”. Declaraţia nu a fost trecută cu vedere de comentatori, unii dintre cei mai critici la adresa lui Dodon cerându-i să nu sperie lumea şi să se preocupe de ameninţări reale, cum ar fi trupele ruse din Transnistria.

Există însă un motiv din care izbucnirea, acum, a noii controverse nu miră la Chişinău: 2018 este un an electoral – iar politicienii locali, observă analiştii, nu ezită niciodată în astfel de circumstanţe să folosească subiecte cu potenţial de polarizare a societăţii ca platformă pentru o formă expresivă de politică, notează Europa Liberă.

Mai multe articole despre:
România Republica Moldova unire Igor Dodon sadova