MENIU

Tudorel Toader o atacă pe Kovesi, după clasarea dosarului Microsoft: O gravă neglijenţă managerială

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, aruncă responsabilitatea către Laura Codruţa Kovesi referitor la clasarea dispusă ca urmare a prescrierii în dosarul Microsoft. Acesta a spus, pentru Realitatea Tv, că este "o gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil".

DNA a anunţat, joi, că acuzaţiile faţă de foştii miniştri Ecaterina Andronescu, Mihai Tănăsescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Şerban Mihăilescu au fost clasate.

În afară de Daniel Funeriu, în situaţia căruia s-a constatat că nu a comis nicio faptă penală, în cazul tuturor celorlalţi foşti miniştri faptele de care erau acuzaţi s-au prescris.

Dinu Pescariu și Claudiu Florică au fost trimiși în judecată în Dosarul Microsoft pentru săvârșirea infracțiunii de spălare a banilor. Față de șapte foști miniștri s-a dispus soluția clasării cauzei.

Față de Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educației și Cercetării, și față de Mihai Tănăsescu, ministru al Finanțelor Publice în perioada 2000-2004 și Șerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003, s-a dispus soluția clasării, întrucât în cazul infracțiunilor reținute în sarcina lor (constând în inițierea, avizarea cu nerespectarea prevederilor legale a unor hotărâri de guvern, în perioada 2000- 2004, prin care erau favorizate anumite firme în contextul menționat mai sus) s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale, se arată într-un comunicat al DNA.

”În toți acești ani, să fii numit 'penal' nu e un lucru care să te bucure”, a declarat Andronescu, la Realitatea TV.

Aceeași soluție a clasării s-a dispus față de Mihai Tănăsescu pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și spălarea banilor, constând în faptul că în perioada iunie 2003 – noiembrie 2004, a pretins și primit de la Florică Claudiu Ionuț și de la o altă persoană, prin intermediari, sume de bani provenind din încasările firmei Fujitsu Siemens Computers, ca urmare a derulării contractului de licențiere Microsoft.

Astfel, în contul unei persoane din familia ministrului, a fost transferată suma de 82.000 euro, din contul unei firme din Liechtenstein. Din cercetările efectuate a rezultat că firma din Liechtenstein este controlată de unul din intermediari, care la rândul lui a primit bani de la o companie alimentată exclusiv cu fonduri obținute de Fujitsu Siemens Computers.

În cazul lui Șerban Mihăilescu s-a mai dispus soluția clasării față de alte fapte, conform art. 16 alin. 1 lit. c din Codul de Procedură Penală, întrucât în cauză nu au rezultat probe din care să reiasă că, în baza influenței pe care ar fi avut-o, a asigurat încheierea unui contract de închiriere licențe IT în condițiile propuse de firma Fujitsu Siemens Computers și derularea acestuia în bune condiții. De asemenea nu au existat probe din care să reiasă că suspectul ar fi primit de la aceeași societate foloase necuvenite (sume de bani), o parte din ele fiind virate în contul unor societăți de tip off-shore cu titlu de consultanță și asistență tehnică.

Prin același rechizitoriu, față de Daniel Funeriu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2009 – 2012, s-a dispus soluția clasării, în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală, întrucât semnarea de către acesta a „Notei privind licențele pentru produse Microsoft utilizate de către MECTS în școli”, nu era de natură să producă efecte juridice, aceasta fiind întocmită în „scopul exclusiv al raportării și al informării cu privire la evoluția procesului de soluționare a unor probleme specifice, la stadiul implementării documentelor de politici publice și/sau a actelor normative”.

De asemenea, în acest dosar, s-a dispus clasarea cauzei față de Dan Nica, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Adriana Țicău, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației și Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației și Cercetării.