Traian Băsescu, anunţ de ultima oră despre unirea României cu Republica Moldova
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, marți, la Izvoru Mureșului, că un viitor temeinic al României se poate baza și pe reunificarea cu Republica Moldova, contextul geopolitic regional fiind la acest moment favorabil unui asemenea demers.
"Viitorul României, un viitor temeinic se poate baza și pe procesul de reunificare cu Republica Moldova. De ce acest lucru trebuie adus în discuție și asumat? Pentru că interesele regionale ne obligă la o astfel de abordare. În momentul de față Republica Moldova este frământată între două opțiuni, opțiunea independenței și opțiunea unirii cu România. (...) Este nevoie să discutăm cu Chișinăul și să afirmăm, ca politică de stat, obiectivul de unire a celor două state românești", a afirmat Băsescu.
Fostul șef al statului a adăugat că în ultimii ani lucrurile s-au echilibrat, în sensul că tinerimea din Republica Moldova este, în general, unionistă, iar cei care își aduc aminte istoria și sunt încă în viață reprezintă, de asemenea, un catalizator al unirii.
"De asemenea, bună parte din intelectualitatea de la Chișinău este favorabilă unirii. Problema este, se poate? Părerea mea este că acum suntem într-un moment potrivit să discutăm cinstit, deschis, cu Chișinăul, posibilitatea reunificării celor două state românești, două state independente cu un singur popor", susține Băsescu.
El a mai spus că momentul este unul potrivit și pentru că "frământările din regiune ne-au arătat că acolo unde nu există solidaritate se poate întâmpla orice".
"Republica Moldova nu este ferită de surpriza intențiilor Federației Ruse cu privire la menținerea ei în sfera de influență a Moscovei", a spus fostul președinte.
El a afirmat că este cunoscut faptul că "propaganda Moscovei este extrem puternică la Chișinău", adăugând că România ar trebui să facă mai mult pentru a avea o prezență mai consistentă a presei de limbă română în Republica Moldova.
"Informația în presă de limbă rusă vine distorsionată și propagandistic orientată spre menținerea Republicii Moldova în așa-zisa ei neutralitate. O eroare constituțională care va trebui corectată. Republica Moldova, datorită locului în care este așezată nu poate fi neutră și nu poate fi în afara intereselor unor state din regiune, în afara intereselor Federației Ruse nu poate fi, în afara intereselor Ucrainei nu poate fi, în afara intereselor României nu poate fi. Deci, cine-i garantează neutralitatea? Niciun vecin. Poate Marea Neagră. De aceea, în opinia mea, și îi rog pe politicienii de la Chișinău să-mi scuze sinceritatea, Constituția trebuie modificată. Republica Moldova prin obârșia poporului său nu poate fi decât prooccidentală", a spus fostul șef al statului.
Referindu-se la situația geopolitică actuală, Traian Băsescu a spus că nu crede că, în momentul de față, "Ucraina mai are capacitatea să devină stat membru NATO".
"De aceea, pentru Republica Moldova este extrem de important să iasă din această neutralitate. Iar evenimentele care s-au întâmplat între Federația Rusă și Ucraina ne arată clar că la Moscova s-a spus, stop extinderii NATO cu Ucraina. Trebuie încercat cât putem de repede și cât timp Federația Rusă este încă sub sancțiuni să deblocăm această idee a neutralității Republicii Moldova din punct de vedere militar, pentru că însuși obiectivul declarat de a deveni cândva membru al UE este nerealist din acest punct de vedere", a declarat Băsescu.
Băsescu a reamintit, în context, că în perioada ca șef al statului le-a transmis foștilor președinți ai Republicii Moldova că soluția de viitor pentru Chișinău este unirea cu România.
"Eu, ca președinte, i-am spus-o și președintelui Voronin și președintelui interimar Ghimpu și președintele Timofti — soluția de viitor pentru Republica Moldova este unirea cu România. Este o soluție de viitor, de egal interes și pentru România și pentru Republica Moldova. Sigur, ar fi necinstit să spunem că o astfel de unire se poate face neținând cont că există o Transnistrie și că va fi imposibil de importat un conflict înghețat în interiorul Uniunii Europene, pe de-o parte", a declarat Traian Băsescu în cuvântul său ținut la deschiderea Universității de Vară de la Izvoru Mureșului.
Fostul președinte a afirmat că este greșit să se spună că România ar face o favoare Republicii Moldova dacă unirea s-ar produce.
"România nu face nicio favoare Republicii Moldova, dorind să realizeze unirea, dacă acest obiectiv va fi oficial declarat de statul român. Sigur, oficial declarat în momentul în care acest lucru ar fi bine primit și de autoritățile de la Chișinău. Adevărul este că și România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul Uniunii Europene, ca populație, ca suprafață, ca resurse, cu atât este mai important și are greutate mai mare", a menționat Băsescu.
El a adăugat, legat de costurile reunificării, că în această privință "nu este o problemă de bani, ci o problemă de viitor".
Tema centrală a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului este "Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv național al românilor pentru 2018. Evoluții geopolitice și interesul național românesc".