MENIU

STENOGRAME. CEARTĂ între DEPUTAȚI pentru vacanța electorală de 2 luni: DACĂ PLECĂM, NE FACEM DE RÂS!

În ședința Biroului Permanent de pe 30 septembrie, deputații PSD și cei din PNL s-au certat pe tema vacanței electorale pe care aceștia și-au acordat-o, pentru simplul fapt că  Senatul a votat ca timp de două luni de  zile să aibă activități doar în teritoriu, după cum arată stenograma ședinței care este disponibilă pe site-ul Camerei Deputaților. Astfel, liderul deputaților PSD, Marian Neacșu, a venit cu propunerea ca deputații să nu lucreze, singurul argument fiind că la rândul său, Camera trebuie să preia exemplul Senatului. În replică, Victor Paul Dobre, deputat PNL, a precizat că nu este de acord cu propunerea, motivând că este este complet lipsit de seriozitate argumentul  ”Senatul a decis”, adăugând: ”Dacă plecăm două luni în vacanţă, am mai fost două luni acum, recent, mai plecăm o lună la iarnă, chiar ne facem de râs. Eu n-am auzit vreo ţară în care să plece Parlamentul în teritoriu timp de două luni de zile”. În schimb colegii săi din  PSD și UDMR nu au avut urechi să audă, Mate Andras Levente dând chiar justificări: ”Există un precedent, Parlamentul European și-a luat vacanță electorală de două luni”. 

Discuțiile pot fi urmărite în cele ce urmează, în forma redată de stenograma ședinței:

Domnul Marian Neacşu:

Domnule preşedinte, am luat act asupra faptului că Senatul a decis să lucreze în teritoriu în această perioadă – de acum până în 16 noiembrie – şi vă propun să adoptăm acelaşi program de lucru, cu menţiunea că, în măsura în care sunt proiecte de legi extrem de importante pentru actul de guverne sau sunt diverse alte acţiuni care necesită prezenţa colegilor noştri în plen, Biroul permanent să se întrunească şi să convoace Camera în şedinţă de lucru.

 

Domnul Tinel Gheorghe:

Domnule preşedinte, eu nu sunt de acord cu propunerea făcută de liderul de grup de la PSD din două motive. În primul rând, am avut o moţiune simplă astăzi depusă în plenul Camerei Deputaţilor şi acum înţelegem raţiunea pentru care ea a fost respinsă: dumneavoastră nu voiaţi să avem activitate săptămâna viitoare.

 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Domnul Dobre. Vă rog.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Domnule preşedinte, în primul rând, mi se pare complet lipsit de seriozitate argumentul că ieri Senatul a decis. A fost singurul argument dat, dacă Senatul a decis trebuie să întrerupem şi noi.

Doi. Este inadmisibil să oprim activitatea legislativă. Practic, se opreşte pe două luni de zile. Nu cred că avem atât de multă treabă în teritoriu. Poate îmi explică domnul Neacşu ce avem două luni în teritoriu, fără să facem activitate parlamentară. Probabil că ştie, n-om fi noi lămuriţi, dar poate ne dă argumente. Nu ştiu, scriem legi, ce facem? Există un pachet important de legi. Există lucruri importante pe care ar trebui să le facem; de exemplu, trebuia să apară deja Legea bugetului, că e o reglementare...

 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

În 15 noiembrie e prevăzut. Mai este până atunci.

 

Domnul Victor Paul Dobre:

Nu mai vorbesc de un lucru la care cred că trebuie să ţinem cu toţii, imaginea publică a Parlamentului. Dacă plecăm două luni în vacanţă, am mai fost două luni acum, recent, mai plecăm o lună la iarnă, chiar ne facem de râs. Eu n-am auzit vreo ţară în care să plece Parlamentul în teritoriu timp de două luni de zile. Din respect pentru instituţie şi pentru noi înşine.

 

Domnul Viorel Hrebenciuc:

Vă rog, domnule Máté.

 

Domnul Máté András-Levente:

Foarte pe scurt. Din câte reţin, inclusiv Parlamentul European şi-a suspendat activitatea când a fost campanie electorală şi nu s-a dus la şedinţă. Deci, există precedent. Şi v-aş ruga să nu folosiţi noţiunea de „vacanţă” pentru că nu e vacanţă. Este activitate în teritoriu. Este o altă noţiune. Dacă folosim aceste noţiuni, tocmai dăm în imaginea Parlamentului. Deci, măcar noi să avem grijă ce noţiuni folosim.