Stelian Ion, membru în comisia Iordache: "Cred ca prima dată ne întâlnim pentru Directivă"
Stelian Ion, deputat USR, membru în comisia specială pentru Legile Justiţiei, a declarat pentru realitatea.net, că în opinia sa, comisia se va întruni prim dată pentru Directiva Europeană privind prezumţia de nevinovăţie, iar abia apoi, pentru Legile Justiţiei, întrucât CCR trebuie să trimită motivarea la legea 303, proces care durează, şi totodată, judecătorii trebuie să se pronunţe şi pe sesizarea făcută de USR, pentru care termenul este de 21 februarie. Reamintim că miza Directivei este stabilirea pragului pentru abuzul în serviciu, aspect foarte important pentru liderii PSD care sunt acuzaţi de această faptă.
"Eu cred că acesta este planul lor. Prima dată să fie convocată Comisia pentru Directivă, cel puţin în decembrie, acesta părea să fie planul lor. Deocamdată, nu avem niciun anunţ de convcare, cel puţin pentru luni. Aşa că eu aştept să fiu convocat", a spus Stelian Ion.
Pe de altă parte, acesta a admis că este posibil ca cei din PSD să aştepte motivarea pe legea 303, proces care ar putea să dureze, dar totodată, mai trebuie ca CCR să se pronunţe şi pe sesizarea pe care a făcut-o USR, şi care are termen 22 februarie:
"Motivarea dureză până când va fi redactată, oricum. Şi nu este doar asta, mai există şi sesizarea USR. Termenul este 21 fenruarie, CCR va analiza și celelalte motive de neconstituționalitate invocate de USR, împreună cu ceilalți semnatari (PMP, 3 deputați PNL, deputați de la minoritățile naționale)", a mai completat Stelian Ion.
Ce presupune Directiva
Comisia ar trebui să înceapă dezbaterile privind propunerile de modificare şi completare a dispoziţiilor Codului de procedură Penală şi Codului Penal prin raportare la transpunerea Directivei (UE) 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.
Potrivit Directivei, statele membre se asigură că persoanele suspectate şi acuzate beneficiază de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii. Directiva se aplică persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă.
Ce propuneri controversate avea PSD-ALDE
Reprezentanţii PSD - ALDE vin cu o serie de propuneri care fac imposibilă orice fel de comunicare din dosarele instrumentate de procurori. De asemenea, nu se vor putea face publice numele persoanelor anchetate.
„În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice, precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”, propune un amendament de reprezentanții puterii.
Dacă va fi adoptat, ar înseamna ca DNA să nu mai poată da comunicate despre dosarele pe care le instrumentează.