MENIU

Solicitările Inițiativei România către Iohannis, Prună și către candidații la Primăria Capitalei

Inițiativa România a organizat, miercuri, dezbaterea “Dialog pentru România. Primăvara politică a societății civile”, la care au participat peste 150 de reprezentanți ai grupurilor formale și informale ale societății civile, Președintele României, doi miniștri ai Guvernului României și peste 20 de ambasadori sau reprezentanți ai ambasadelor la București.

Inițiativa România a cerut ieri Președintelui, și astăzi cu atât mai mult, următoarele:

1. Să sesizeze Comisia de la Veneția pentru o opinie privind revenirea la alegerile în două tururi de scrutin. Clarificarea acestei probleme este esențială pentru o decizie privind aplicarea a două tururi de scrutin la alegerile locale din 2016;

2. Să asume, ca mediator între stat și societate, un calendar, care să înceapă și să se finalizeze în 2016, de dezbatere și adoptare a unui nou pachet legislativ electoral care să prevadă:

Ø Alegerea în două tururi de scrutin nu doar a primarilor, ci și a președinților de consilii județene;
Ø Scăderea sau chiar eliminarea pragurilor electorale în alegerile locale și naționale;
Ø Stabilirea unui sistem de vot - majoritar, proporțional sau mixt - doar după o dezbatere publică reală;
Ø Schimbarea modalităților de finanțare a partidelor și campaniilor electorale folosind noile tehnologii: transferuri și donații online, nu cu chitanța de mână și sacoșa de bani.;
Ø Adoptarea votului electronic la distanță pentru toți românii și în toate tipurile de alegeri sau referendumuri, potrivit unui comunicat.

”Doamna ministru a Justiției Raluca Prună a promis sesizarea CSM privind întârzierea deciziilor Tribunalului București cu privire la înființarea noilor partide.

Îi mulțumim pentru prezență Președintelui României, dar am aflat cu uimire, la finalul dezbaterii, că, la intrarea în sală, în câteva cuvinte și sub pretextul “libertății de exprimare”, Președintele a pus sub semnul întrebării noțiunea de justiție și de aplicare necondiționată a hotărârilor Justiției. În aceeași zi, Parlamentul a devenit tribuna apărării intereselor financiare și politice ale unui fost senator și președinte de partid parlamentar, condamnat pentru spălare de bani și trafic de influență.

Este evidentă prăpastia care se lățește între clasa politică și societate. În aceste condiții, înnoirea clasei politice devine o urgență națională”, se mai arată în comunicat.

Inițiativa România cheamă noile partide deja înregistrate și candidaților, care și-au anunțat candidatura în București – USB, M10, 200 pentru București, UCDR și Mișcarea Liberală -, respectiv Nicușor Dan și Ciprian Ciucu, să-și asume responsabilitatea față de oamenii pe care vor să-i reprezinte, să ne așezăm la masă și să decidem o alianță electorală pentru alegerile locale.