MENIU

Şefia PNL, disputată de Ludovic Orban şi Cristian Buşoi. Candidaturi surpriză, vehiculate în partid

Preşedinţia PNL este disputată, cu aproximativ o lună înainte de Congres, de Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, după ce Cătălin Predoiu s-a retras, surse precizând pentru Mediafax că, în partid, şi Viorel Cataramă încearcă să strângă semnături. Candidaturile mai pot fi depuse până miercuri, 16 mai.

Prima candidatură care urmează să fie depusă oficial, luni, la ora 11.00, este cea a lui Ludovic Orban, moţiunea purtând numele de ”Partidul Naţional Liberal- Forţa Dreptei”.

Orban este susţinut de 24 de preşedinţi de organizaţii locale.

Liberalul susţine că “în peste 30 de filiale judeţene există semnături de susţinere de ordinul miilor din partea primarilor de oraşe, comune, viceprimarilor, consilierilor judeţeni şi preşedinţilor de organizaţii locale”.

Ludovic Orban a avut, marţi, la Parlament, o întâlnire cu liderii de organizaţii care îl susţin, printre aceştia fiind prezenţi fostul secretar general al PNL, Ilie Bolojan (Bihor), Gheorghe Falcă (Arad), Radu F. Alexandru, Mircea Hava (Alba), Lucian Bode (Sălaj), Adrian Miuţescu (Argeş), Răducu Filipescu, Marian Drăgulin (Călăraşi), Ionel Palăr (Bacău), Virgil Guran, Vlad Nistor, Ben Oni Ardelean, Mircea Cazan, Dan Vâlceanu (Gorj), Nini Săpunaru, Romeo Nicoară (Satu Mare), Cătălin Toma (Vrancea), Ion Ştefan, Costel Alexe (Iaşi), Viorel Badea Riceard (Diaspora), Marius Nicoară, Cristian Buican, Adrian Veştea (Braşov), Florin Cîţu, Florin Roman şi Marius Caraveţeanu (Dâmboviţa).

Orban a fost propunerea PNL pentru Primăria Capitalei la alegerile din 2016. S-a retras însă, după ce DNA a început urmărirea penală împotriva sa pentru folosirea influenţei în scopul obţinerii unor foloase necuvenite. Politicianul era acuzat că, în 1 martie 2016, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu căruia i-a cerut bani pentru campania electorală pentru alegerile locale. Dosarul a ajuns repede la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar, la finalul lunii ianuarie 2017, magistraţii îl achitau pe Orban. Decizia nu este una definitivă.

Un alt nume vehiculat pentru şefia PNL este fostul secretar general al PNL Ilie Bolojan. În cele din urmă acesta a refuzat, deşi mai mulţi liberali, printre care şi fostul preşedinte PNL Alina Gorghiu, i-au propus să intre în competiţia internă.

Bolojan a preferat însă să facă un pas în spate şi să îl susţină pe Ludovic Orban pentru a oferi partidului „un nou început” din 17 iunie. „Am luat decizia să ne concentrăm forţele, să oferim o echipă puternică membrilor PNL, pe care să o poată alege în aşa fel încât din 17 iunie să fie un nou început pentru PNL, care să ofere şansa acestui partid de a oferi mecanisme de modernizare pentru ţara noastră şi pentru bunăstarea cetăţenilor”, a declarat Bolojan.

Contracandidatul lui Ludovic Orban la conducererea Partidului Naţional Liberal, secretarul general interimar al PNL şi preşedinte PNL Bucureşti, Cristian Buşoi şi-a anunţat, în urmă cu mai bine de o săptămână, intenţia de a intra în cursa internă. La fel ca şi Orban, Cristina Buşoi îşi va depune luni candidatura. 

Acesta a făcut numeroase referiri la sloganul cu care preşedintele Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale din anul 2014 – “România lucrului bine făcut”. Cristian Buşoi s-a delimitat ulterior de acest slogan, afirmând că preşedintele nu trebuie implicat în cursa PNL.
"Sloganul cu care mi-am lansat candidatura este <>. Referirea la România lucrului bine făcut ţine de o obligaţie a PNL de a merge mai departe pe direcţia deschisă în 2014", a scris secretarul general interimar al PNL, Cristian Buşoi, pe Facebook.

Conducerea PNL Bucureşti şi preşedinţii organizaţiilor de sector, cu excepţia preşedintelui filialei Sector 2, Anca Boagiu, şi-au declarat sprijinul pentru Cristian Buşoi în cursa pentru preşedinţia Partidului Naţional Liberal.

Unul dintre numele vehiculate pentru a ajunge în fruntea PNL a fost şi cel al lui Cătălin Predoiu. Prim-vicepreşedintele PNL a decis totuşi să îşi anunţe, în cursul zilei de marţi, retragerea, afirmând că ceea ce are de oferit pentru funcţia de preşedinte al PNL nu coincide vederilor liderilor de organizaţii şi că va milita pentru proiectele PNL ca simplu membru.

Anunţul lui Cătălin Predoiu a venit la o zi după ce, în şedinţa Biroului Politic al PNL, i-a cerut lui Cristian Buşoi să renunţe la funcţia de secretar general dacă şi-a asumat o candidatură.

Pe de altă parte, surse din PNL au declarat pentru MEDIAFAX că Viorel Cataramă, prim-vicepreşedintele PNL Sector 2, încearcă să strângă semnături pentru a intra în cursa internă pentru şefia PNL.

Cataramă s-a făcut remarcat în luna aprilie, odată cu alegerea conducerii PNL Bucureşti, când a propus o rezoluţie conţinând măsuri precum privatizarea spitalelor şi a învăţământului superior şi a afirmat că nu e normal ca românii să plătească, timp de şase ani, studiile unui viitor medic, care să plece imediat în străinătate.

Rezoluţia nu a fost adoptată, iar cel care a reacţionat imediat a fost Cătălin Predoiu.

”PNL sector 2 a pus în circulaţie o rezoluţie conţinând măsuri îndrăzneşe şi cu adevărat de centru dreapta precum privatizarea sistemului sanitar şi educaţional, reforma radicală a sistemului de ajutoare sociale. PNL Bucureşti a ezitat să şi-o asume, propunând în schimb <>. Aceasta confirmă că în PNL sunt curente de centru dreapta, dar şi de centru stânga. Competiţia internă le va scoate la iveală. Platitudinile de genul "să ţinem partidul unit" trebuie înlocuite cu o confruntare adevărată de idei", spunea atunci Predoiu.

Nici actualul preşedinte interimar, Raluca Turcan şi nici fostul lider al liberalilor, Alina Gorghiu, nu se află pe lista de candidaţi. Totuşi, moţiunile de candidatură mai pot fi depuse până miercuri, 16 mai, aşa că surprize pot să apară.

La Convenţia din 17 iunie, convocată pentru alegerea viitorului preşedinte al partidului, vor participa 5.000 de delegaţi. Convenţia ar urma să încheie fuziunea PNL-PDL şi să aducă la conducerea partidului un lider care să se angajeze într-un proces de recâştigare a electoratului de dreapta care s-a înstrăinat de PNL.

Mai multe articole despre:
PNL preşedinte PNL alegeri in PNL