Am trece la euro chiar şi prin referendum, dar PIB-ul nu ne lasă
Guvernul va organiza un referendum cu privire la aderarea României la Zona Euro dacă această măsură se va impune din punct de vedere politic, a declarat premierul Victor Ponta. Şeful guvernului a precizat că termenul îndeplinirii acestui obiectiv rămâne 1 iulie 2019, când Romania va prelua preşedinţia Uniunii Europene.
Premierul Victor Ponta a aratat ca, in discutiile avute saptamana trecuta cu presedintele Klaus Iohannis, cu guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, nu a fost abordata problema organăzării unui referendum privind tracerea la euro, dar a apreciat ca este o idee buna.
"In final, daca se va considera din punct de vedere politic că trebuie sa facem si un referendum pentru asta... uite, nu m-am gandit in acest moment la asta, dar nu stiu daca e o idee rea, e o idee buna", a spus Ponta, care a adăugat ca presedintele va avea, in viitor, discutii si cu reprezentanti ai Parlamentului, sindicatelor si patronatelor.
Adoptarea euro pare să devină un obiectiv naţional al autorităţilor române. Preşedintele Klaus Iohannis a dat startul consultărilor pe această temă. Şeful statului doreşte realizarea unui consens politic naţional, adoptarea unei strategii naţionale şi a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative şi instituţionale, pentru integrarea României în zona euro.
România îndeplineşte acum criteriile de convergenţă nominală pentru adoptarea euro. Însă una dintre cele mai importante probleme legate de adoptarea euro, programată pentru 2019, rămâne PIB-ul pe cap de locuitor, aflat la jumătate din media Uniunii Europene. Din păcate, de-abia anul trecut PIB-ul ţării noastre a revenit la nivelul din 2008.
Pentru a ajunge la 60% din media UE la PIB pe locuitor, ar trebui ca economia României să crească timp de şapte ani cu 2 puncte procentuale mai mult decât media europeană. Asta înseamnă că atunci când UE îşi va relua ritmul mediu de creştere de 1,5% pe an, România va trebui să crească sustenabil cu minimum 3,5% pe an, a estimat Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.