MENIU

Radu Boroianu, ales de Senat în funcția de președinte ICR

Plenul Senatului a votat, marţi, pentru numirea lui Radu Boroianu, propunerea PSD, în postul de preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR).

Radu Boroianu a primit 64 de voturi "pentru" şi 49 "împotrivă".

Iulian Tănase, propunerea PNL, pentru şefia Institutului Cultural Român, a primit 49 de voturi "pentru" şi 64 împotrivă "împotrivă"

Votul a fost secret, prin buletine de vot. Din cei 168 de senatori prezenţi au votat 117, iar patru buletine de vot au fost anulate.

Anterior, cei doi au primit aviz favorabil, marţi, în comisiile de Cultură şi de Politică Externă din Senatul României.

Totodată, plenul Senatului a luat act de demisia lui Lilian Zamfiroiu din funcţia de preşedinte al ICR.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu i-a mulţumit lui Zamfiroiu pentru activitatea în fruntea instituţiei şi a precizat că acesta urmează "să primească alte însărcinări".

Surse parlamentare au precizat, recent, pentru MEDIAFAX, că Lilian Zamfiroiu ar urma să fie numit ambasador la Vatican, scrie Mediafax.

Cine este Radu Boroianu 

Radu Boroianu s-a născut la 20 septembrie 1942, în București, într-o familie de renumiți juriști și politicieni liberali. Este licențiat al Facultății de Regie din cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București (1968).

A activat ca regizor, iar în unele perioade a fost director la Teatrul ''Al. Davila'' din Pitești și Teatrul ''Ion Vasilescu'' din București (1968-1984). A fost colaborator la alte teatre, la radio și televiziune; director adjunct la Teatrul Țăndărică (1984-1989).

A publicat articole de specialitate la revistele ''Teatru'', ''România literară'' și ''Argeșul''. De asemenea, a fost redactor șef la ''Viitorul'' (1990), apoi, director al revistei și, mai târziu, al cotidianului și Trustului de presă ''Viitorul românesc''.

Președinte director general al firmei ''RB Product'' (cercetare — proiectare și construcții case din lemn); vicepreședinte al firmei ''Elvila International'', care edita revista ''Timpul'' (Iași).

S-a înscris în PNL în februarie 1990; membru al Comitetului Director al PNL-AT din iunie 1990 până în 1992; membru al Directoratului Noului Partid Liberal (iulie 1992-februarie 1993) și membru al Biroului Politic Permanent al PNL (din februarie 1993), vicepreședinte al PNL (din septembrie 1993), scrie Agerpres.