Lovitură dură cu câteva ore înainte de moţiune: Organizațiile PSD din Ardeal îl părăsesc pe Dragnea
Zile dificile pentru Liviu Dragnea. Parlamentarii PSD s-au reunit, marţi seară, în ședință, la Rin Grand Hotel, după ce negocierile cu UDMR au eșuat. Parlamentarii PSD din Ardeal nu au venit însă la întâlnire. Astfel, după ce UDMR, USR și PMP au anunțat că nu vin în sală la moțiune, singurele variante de salvare pentru Dragnea sunt minoritățile care ar urma să voteze conform conștiinței, după ce liberalii au afirmat că vor participa la ședință, dar nu vor vota. Iar în replică, după ce negocierile PSD-UDMR au eșuat, Ponta a declarat sarcastic că "Liviu Dragnea s-a hotărât să folosească voturile UDMR ca și 'glonț de argint', dar și-a tras în picior". Ulterior, prezent la Parlament, Ponta a spus că moțiunea nu va trece. Potrivit unor surse, PSD-ALDE a luat în calcul și varianta ca votul pentru moțiunea de cenzură să fie amânat. Surse din PSD au declarat pentru realitatea.net că unul dintre motivele pentru care negocierile PSD- ALDE au eșuat a fost determinat de parlamentarii PSD din Ardeal care au anunțat în partid că dacă vor trece proiectele pentru UDMR, atunci ei nu vor vota moțiunea de cenzură.
UPDATE 21.00: Lovitură dură cu câteva ore înainte de moţiune. Organizațiile PSD din Ardeal îl părăsesc pe Dragnea. Parlamentarii PSD din Ardeal nu au venit la întâlnirea de marţi seară. "Opţiunea parlamentarilor de la PSD şi ALDE din Ardeal este să treacă de partea lui Grindeanu", a spus Cozmin Guşă, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.
Guşă: Opţiunea parlamentarilor de la PSD şi ALDE din Ardeal este să treacă de partea lui Grindeanu
Semne de îngrijorare vin chiar din tabăra PSD-ALDE. Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a reafirmat că voturile pentru moțiunea de cenzură există, precizând că sunt 16 sau 17 parlamentari, dintre care unii din coaliție, care nu o votează.
Tăriceanu recunoaște voturile lipsă din coaliție: 16-17
"Știți că întotdeauna la moțiunile de cenzură se fac discuții în toate direcțiile. (...) Avem o cifră pe care v-am spus-o. Este cu vârf și îndesat o majoritate necesară ca moțiunea să treacă. (...) Am făcut și socoteala inversă. Știm și care sunt cei care vor vota împotriva moțiunii, deci ne-am asigurat că lucrurile sunt în regulă. (...) Cu aproximație 16 sau 17, dar nu sunt numai din coaliție, din aproximările pe care le am. Sunt, de exemplu, cei cinci parlamentari care au plecat de la noi și care nu fac parte din coaliție", a afirmat Tăriceanu.
Victor Ponta: După moţiune, vom avea o criză politică şi mai mare. Sperăm la un Guvern Grindeanu 2
Președintele Senatului a spus că nu a fost vorba de o ceartă cu cei de la UDMR, dar că legile propuse de această formațiune au nevoie de o analiză atentă.
''Nu ne-am certat, ne-am despărțit în relații foarte bune, dar ne vedem fiecare de agenda proprie. (...) Nu e vorba de compromisuri, dar o astfel de lege sau toate cele trei legi trebuie foarte bine gândite, așezate, analizate și deciziile luate nu sub presiunea timpului. (...) Am arătat toată disponibilitatea, dar în fața volumului mare ne-am dat seama că nu putem să gestionăm într-un timp atât de scurt aceste chestiuni", a explicat Tăriceanu.
"Orice proiect poate fi amendat în comisiile de specialitate, inclusiv acest prag la 15%, nu am nicio problemă, dar, bineînțeles, asta se va discuta în comisia de specialitate, și nu în fața microfoanelor. Nu aici s-au blocat discuțiile, aveți informații false", le-a declarat el jurnaliștilor la Palatul Parlamentului.
Negocieri eşuate între PSD şi UDMR. Kelemen Hunor: Nu vom participa la votul pentru moţiune
Hunor: Nu pragul pentru limba maternă a blocat discuțiile
Iar negocierile dintre PSD și UDMR au eșuat după doar o noapte. Kelemen Hunor a spus, după ședința de grup, că UDMR este pregătită pentru ziua de miercuri, când se va discuta moțiunea de cenzură, dar că parlamentarii Uniunii nu vor participa la vot.
Întrebat dacă este pregătit, după ce se dezbate și votează moțiunea de cenzură, să poate discuții pentru intrarea la guvernare, Kelemen Hunor a menționat că e bine să existe și Opoziție.
"Eu am o părere și am spus și ieri: e bine să existe și Opoziție, mai mică, mai mare, deci nu e bine să fie toată lumea la guvernare, la Putere. Într-o democrație parlamentară sănătoasă e bine să fie cineva și în Opoziție. Dacă toți ceilalți vor considera că trebuie să stea doar UDMR în Opoziție și acest lucru e posibil, sau dacă tată lumea va considera că trebuie să stea PMP în Opoziție... Trebuie să fie cineva în Opoziție", a mai spus el.
Kelemen Hunor a afirmat că, după părerea lui, acum minoritatea maghiară nu este respectată în România.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a precizat marți că nu are nicio problemă dacă pragul pentru folosirea limbii materne ar fi stabilit la 15%, așa cum a propus PSD, și că discuțiile cu coaliția de guvernare nu s-au blocat din cauza acestui prag..
Ponta, sarcastic: Dragnea s-a împușcat în picior
Pe de altă parte, Ponta nu a ezitat să îl taxeze pe Dragnea: "Liviu Dragnea (speriat că nu are voturile colegilor săi ca să treacă moțiunea PSD contra PSD) s-a hotărât să folosească aseară voturile UDMR ca și 'glonț de argint'! Azi și-a tras 'glonțul de argint' fix în propriul picior! Și în picioarele PSD! Dincolo de asta — chiar dacă Liviu Dragnea a dovedit că este în stare de absolut orice doar să îl dea jos pe Grindeanu, eu știu că Grindeanu este în stare de orice doar sa salveze Guvernarea PSD și unitatea PSD — dacă există și din cealaltă parte rațiune, responsabilitate și dorința de dialog! Mai sunt 20 de ore ....", a scris Victor Ponta pe Facebook.
Dezbaterile și votul asupra moțiunii de cenzură "România nu poate fi confiscată! Apărăm democrația și votul românilor!", depusă de PSD împotriva Guvernului Grindeanu, vor avea loc miercuri, de la ora 11,00.