MENIU

Programul lui ”VICTOR PONTA președinte”, PLIN DE formulări PROPAGANDISTICE și promisiuni ELECTORALE

Victor Ponta a postat pe blogul personal, programul său de prezidențiabil în care anunță că proiectul său naţional este  o România Puternică. Textul, intitulat ” Victor Ponta președinte” cuprinde 36 de pagini, este stucturat pe secțiuni, anunță triumfal că ”deținerea Puterii înseamnă să faci bine” iar la o lectură mai atentă se regăsesc contradicții, atât în formulări, dar mai ales în planurile pe care le are Ponta ca prezidențiabil față de modul în care s-a raportat la acestea din funcția de premier sau președinte PSD.    

Ponta promite combaterea corupției, chiar dacă PSD a votat de fiecare dată în Parlament împotriva începerii urmăriirii penale a celor care fac parte din PSD. Mai mult, acesta mai promite și modificarea Constituției, ”desăvârșirea descentralizării și regionalizării”, care sunt de fapt, proiecte pe care le-au propus cei din PSD, dar care au eșuat. Pe de altă parte textul prezintă o serie de formulări care par cel puțin neadecvate, spre exemplu: ”Energia umană şi cea materială pot fi încadrate într-un plan de dezvoltare pentru 20 de ani”, se arată promițător la pagina 5, asemeni unor texte desprinse parcă din documentele propagandistice ale PCR, dar dintr-un plan cincinal.

La pagina 11, unde se regăsește secțiunea ”Ce înseamnă o nouă viziune pentru România”, Victor Ponta anunță că deținerea Puterii înseamnă să faci bine: ”Puterea trebuie folosită pentru a face bine, pentru a rezolva marile probleme ale ţării şi nu pentru a dezbina, instiga şi distruge. După aceste alegeri, trebuie să punem capăt războiului din societate, pornind de la discursul şi atitudinea personală, prin modelul de acţiune promovat”, se arată în doument.

Totodată, în program se mai arată că mândria de a fi român trebuie să devină un obiectiv național: ”Promovarea mândriei de a fi român trebuie să redevină un obiectiv al statului, dar şi al societăţii civile”.

Pe de altă parte, în programul amintit, se mai menționează că dezbinarea din ultimii ani a însemnat pentru Ponta ca orășenii să îi disprețuiască pe cei de la țară, iar tinerii să fie ostilizați împotriva vârstnicilor:”DEZBINARE. Timp de 10 ani am asistat la punerea în scenă a războiului româno-român: tinerii au fost ostilizați împotriva vârstnicilor, întreprinzătorii au fost învăţaţi să se dezică de bugetari şi orăşenii să-i dispreţuiască pe cei de la ţară”, scrie spre final, la pagina 34.

În schimb, conceptul de schimbare nu este tocmai definit, întrucât formulările se contrazic de la un paragraf la altul. Spre exemplu, la secțiunea intitulată ”Vino alături de noi! Votează schimbarea până la capăt”, asisităm la o contradicție clară. Pe de o parte, cetățenii sunt îndemnați să voetze schimbarea, dar apoi, se scrie clar că de fapt, schimbarea nu este un scop în sine. Ca atare nu mai este clar dacă cetățenii au motiv clar pentru a vota chimbarea sau nu.”Schimbarea o facem pentru că avem nevoie de ea, nu pentru că aşa vor unii sau alţii, care nu au legătură cu realităţile de zi cu zi. Schimbarea nu este un scop în sine”.

Pe de altă parte la pagina 17, un alt capitol trage atenția, unde se face referie la combaterea corupției: ”Președintele trebuie să întărească lupta împotriva corupției. Nimeni nu poate fi deasupra legii, iar cei care s-au pus la adăpost în ultimii 10 ani trebuie să răspundă. Nicio infracțiune nu trebuie să rămână nepedepsită”, se arată în document. De fapt, frazele anterioare nu au avut acceași semnificație și pentru Victor Ponta și parlamentarii PSD, întrucât de fiecare dată au votat împotriva începerii umării penale a propriilor aleși: Vlad Cosma este doar un exemplu.

 

Documentul poate fi consultat pe blogul lui Victor Ponta