Preşedintele critică modificările din domeniul Justiţiei: Două lucruri mă îngrijorează
Preşedintele Klaus Iohannis are nemulţumiri faţă de modificările în Justiţie propuse de Guvern şi Parlament, mai ales când vine vorba de scoaterea şefului statului din procedura de numire a procurorilor şefi.
„Personal m-am exprimat față de această intenție a așa-zisei reforme a legilor justiției și mi-am exprimat opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate și abordările greșite. Două lucruri mă îngrijorează foarte mult”, a spus președintele:
"Propunerea ca șeful statului să fie scos din procedura de numire a procurorilor șefi este „o greșeală fundamentală”, a spus Iohannis. El a arătat că numai prin prezența președintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupție consistentă, recunoscută pe plan european și internațional.
„Președintele României, și nu vorbesc doar de persoana Klaus Iohannis, ci președintele României, e garantul că lupta anticoprupție nu e subjugată politic”, a explicat el.
„A doua chestiune care se dorește e propunerea ca Inspecția Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, ci să fie subordonată Ministerului Justiției, care e un organism eminamente politic. Guvernul e unul politic și subordonarea Inspecției Judiciare unui ministru aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecției Judiciare”, a adăugat Iohannis.
Preşedintele a mai spus că este nevoie de implicare civică maximă dacă românii vor o Românie a statului de drept:
Înainte de alegeri, am atras atenția în repetate rânduri alegătorilor că ar fi foarte grav ca persoane condamnate sau judecate penal pe care generic i-am numit 'penali' să ajungă în conducerea statului. Fiindcă automat ar apărea o presiune imensă asupra justiției. Iată că acest lucru s-a întâmplat. De aceea este nevoie de o implicare civică maximă. Este nevoie ca toți cei care doresc o Românie stat de drept și care doresc o justiție independentă să se anunțe și să-și spună opinia", a declarat Klaus Iohannis.
"Nu doresc prin asta în niciun fel să se creeze impresia că vreau să chem oamenii să protesteze sau să apară divergențe majore. Dar o societate sănătoasă, și eu îmi doresc o societate sănătoasă pentru România, este obligată să discute public aceste chestiuni, fiindcă ele ne afectează, în definitiv, pe toți", a ținut să precizeze președintele în acest context.