Ponta, în Parlament: Băsescu trebuie să accepte noul Guvern, altfel ar încălca grav Constituţia
Victor Ponta a declarat în Parlament că speră ca preşedintele Băsescu să accepte noul Guvern. Premierul a precizat că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că noul Executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012.
Parlamentul s-a reunit marţi pentru prezentarea structurii noului Guvern. Premierul Ponta a declarat că speră ca preşedintele Băsescu să accepte noul Guvern, precizând că se află în Parlament în baza articolului 85 din Constituţie privind strict schimbarea compoziţiei politice a Guvernului şi că noul Executiv continuă programul de guvernare aprobat în 2012.
El a arătat că, în baza unei decizii a Curţii Constituţionale, hotărârile Parlamentului, inclusiv de validare a noului Guvern, sunt obligatorii pentru preşedinte, iar un refuz al acestuia presupune încălcarea gravă a Constituţiei.
"Vreau să îmi exprim speranţa că vom aplica astăzi nu doar prevederile constituţionale foarte clare, explicite, din articolul 85, alineat 3 din Constituţie, prevederi de altfel de care s-a folosit atât Guvernul Tăriceanu în 2007, cât şi Guvernul Boc în 2009, dar îmi exprim speranţa că, dincolo de declaraţii politice, preşedintele României va respecta decizia 98 din 2008 a Curţii Constituţionale în care lucrurile sunt foarte clare: hotărârea organului reprezentativ suprem al poporului român, adică Parlamentul, este un act obligatoriu pe care preşedintele nu l-ar putea refuza decât prin săvârşirea unor fapte grave de încălcare a Constituţiei", a spus Ponta, citând din decizia Curţii Constituţionale.
El a cerut tuturor oamenilor politici responsabili să ducă bătălia politică în limitele democratice, fără să apeleze la subiecte care pot inflama conflicte intertnice şi sociale şi a cădea, astfel, în capcanele extremiştilor.
Premierul a transmis şi liberalilor că noul Cabinet îşi propune în continuare să nu schimbe cota de impozitare de 16% şi să discute cu Fondul Monetar Internaţional, în aprilie, despre neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale.
El i-a rugat pe parlamentari să dea un vot de încredere tinerilor propuşi pentru funcţia de ministru.
Şeful Executivului a precizat că speră ca "din această seară" să fie avute în vedere obiectivele de asigurare a stabilităţii în România, chiar dacă, până la sfârşitul anului, va exista o instabilitate internă generată nu doar de declaraţii politice, ci de contestaţiile formulate de preşedinte prin care activitatea Parlamentului şi a Guvernului este împiedicată.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că forţarea unui vot în Parlament pentru noul Guvern fără modificarea programului de guvernare produce riscul atacării la Curtea Constituţională de către 50 de parlamentari - "ceea ce se va întâmpla" - şi al unui conflict constituţional Preşedinţie-Parlament.
El propune asumarea răspunderii Guvernului pe programul de guvernare, el spunând că se poate face excepţie, prin decizia BP reunite, de la termenul de 5 zile pentru aşteptarea observaţiilor la program şi asigurând că imediat după asumare numeşte miniştrii.
Preşedintele a precizat că a discutat cu premierul Victor Ponta şi că are totală deschidere pentru găsirea unei soluţii, arătând că, în discuţia pe care au avut-o, premierul Victor Ponta i-a promis că "încearcă să rezolve această problemă la Parlament".
Cum arată noul Executiv propus de Victor Ponta:
VICTOR PONTA - prim-ministru
LIVIU DRAGNEA - Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării regionale şi administraţiei publice
GABRIEL OPREA - Viceprim-ministru, Ministrul Afacerilor Interne
DANIEL CONSTANTIN - Viceprim-ministru, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
KELEMEN HUNOR - Viceprim-ministru, Ministrul Culturii
IOANA PETRESCU - Ministrul Finanţelor Publice
TITUS CORLĂŢEAN - Ministrul Afacerilor Externe
MIRCEA DUŞA - Ministrul Apărării Naţionale
ROBERT CAZANCIUC - Ministrul Justiţiei
REMUS PRICOPIE - Ministrul Educaţiei Naţionale
EUGEN TEODOROVICI - Ministrul Fondurilor Europene
NICOLAE BĂNICIOIU - Ministrul Sănătăţii
CONSTANTIN NIŢĂ - Ministrul Economiei
DAN ŞOVA - Ministrul Transporturilor
ROVANA PLUMB - Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale şi Persoanelor Vârstnice
KORODI ATTILA - Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice
RĂZVAN COTOVELEA - Ministrul pentru Societatea Informaţională
GABRIELA SZABO - Ministrul Tineretului şi Sportului
EUGEN NICOLICEA - Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul
BOGDAN STANOEVICI - Ministrul delegat pentru Românii de Pretutindeni
DOINA PANĂ - Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură
LIVIU VOINEA - Ministrul delegat pentru Buget
FLORIN JIANU - Ministrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism
RĂZVAN NICOLESCU - Ministrul delegat pentru Energie
MIHNEA COSTOIU - Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică
AURELIA CRISTEA - Ministrul delegat pentru Dialog Social