MENIU

PNL şi USR au sesizat CCR pe tema înfiinţării Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009

PNL și USR au sesizat Curtea Constituțională a României (CCR) cu privire la modificarea Regulamentului Camerei Deputaților.

"Prin Hotărârea nr. 37 din 9 mai 2017 privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților, (...) Camera Deputaților a procedat la abrogarea art. 74. Prin abrogare devine posibilă desfășurarea, în același timp, a unei anchete judiciare și a unei anchete parlamentare. Suntem în situația în care, prin ancheta parlamentară, care reprezintă o activitate cu profund caracter politic, poate fi influențată administrarea probelor în cadrul unei anchete judiciare. Rezultă, din această modificare a Regulamentului Camerei Deputaților, că activitatea puterii legislative poate influența, în orice moment, activitatea puterii judecătorești", se arată în sesizare.

PNL și USR invocă o decizie a CCR din 2012, potrivit căreia Ministerul Public este parte a autorității judecătorești, iar faptul că procurorii își desfășoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiției nu califică Ministerul Public ca fiind o instituție a cărei activitate s-ar afla sub control parlamentar.

De asemenea, deputații celor două partide arată că textul abrogat constituia o garanție a respectării principiului separației puterilor în stat.

"Se legiferează instrumente cu caracter jurisdicțional la îndemâna unei comisii parlamentare de anchetă, încălcându-se astfel dispozițiile art.1 alin.(4) din Constituția României, care consacră principiul separației puterilor în stat", susțin deputații PNL și USR în sesizare.

PNL și USR solicită CCR să constate că hotărârea privind modificarea și completarea Regulamentului Camerei Deputaților este neconstituțională.

Mai multe articole despre:
comisie PNL măsuri guvern USR anunţ decizii