MENIU

PNL va cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pentru impozitarea contractelor part-time

Biroul Executiv al Partidului Naţional PNL s-a reunit astăzi, în şedinţă, iar la final, Ludovic Orban a declarat luni că Biroul a decis sesizarea Avocatului Poporului pentru a ataca la Curtea Constituţională (CCR) ordonanţa prin care Guvernul obligă angajatorii să plătească contribuţiile la asigurările sociale şi la asigurările de sănătate la nivelul salariului minim pentru cei care au contracte part-time, argumentând că actul normativ încalcă legea fundamentală, Codul Fiscal şi Legea privind transparenţa decizională.

”Considerăm că, prin adoptarea acestei ordonanţe, a fost încălcată Constituţia în mai multe puncte. Considerăm că nu pot fi adoptate prin ordonanţă simplă modificări ale unor legi organice, Codul Fiscal fiind lege organică, iar actul normativ prin care a fost modificat Codul Fiscal fiind o ordonanţă simplă. De asemenea, este încălcat însuşi Codul Fiscal, care prevede că o modificare a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor nu poate fi făcută aşa cum au făcut ei, de azi pe mâine. Ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie şi să fie în vigoare timp de un an de zile. Aşa prevede Codul Fiscal pe care ei l-au modificat fără să modifice în schimb acest articol din Codul Fiscal”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a mai spus că ordonanţa adoptată de Guvern încalcă şi articolul din Constituţie care se referă la faptul că respectivele contribuţii trebuie să fie echitabile, iar liberalii consideră că este o mare inechitate să se plătească contribuţia de asigurări sociale şi cea de asigurări de sănătate la acelaşi nivel pentru angajaţi care lucrează un timp de lucru diferit.

Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă, că partidul va sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţie de neconstituţionalitate cu privire la modul prin care a fost modificat Codul Fiscal, respectiv prin ordonanţa simplă adoptată zilele trecute, prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească CAS şi CASS la nivelul salariului minim pentru salariaţii cu contracte part-time. Orban a făcut un apel şi la oamenii de afaceri să atace în instanţe noile măsuri fiscale.

”Este adevărat că, în legea de abilitare a Guvernului, Guvernul a primit dreptul de a emite acte normative cu valoare de lege în domeniul fiscal, dar Codul fiscal este o lege organică, conform Constituţiei o lege organică nu poate fi modificată prin ordonanţă simplă şi poate fi modificată numai prin ordonanţă de urgenţă, ori Guvernul nu a adoptat o ordonanţă de urgenţă, pentru că dacă ar fi făcut-o era obligat să convoace Parlamentul, ci a adoptat o ordonanţă simplă, adică un act normativ cu un rang mai slab. Vom sesiza Avocatul Poporului pentru a ridica excepţia de neconstituţionalitate la Curtea Constituţională”, a spus Orban.

Mai multe articole despre:
PNL măsuri guvern şedinţă Ludovic Orban măsură