MENIU

PNL nu renunță la votul în două tururi pentru primari. Noi măsuri anunțate de Alina Gorghiu

Coprepreședintele PNL, Alina Gorghiu, a afirmat, sâmbătă, în cadrul unei postări pe contul său de Facebook, că liberalii nu renunță la introducerea votului în două tururi pentru primari și a anunțat noi măsuri, în acest sens.

"PNL va face încă un efort în Parlament pentru a reuși reintroducerea votului în două tururi pentru primari. Avem de reparat o nedreptate făcută comunităților locale și încă nu e prea târziu. Și e perfect constituțional. Vom încerca să coagulăm o majoritate parlamentară în jurul PNL pentru modificarea legii, la nevoie chiar împotriva PSD. Au fost momente anul trecut în Parlament când PNL a reușit așa ceva, sperăm să reușim și acum", a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Premierul Dacian Cioloș a respins cererea PNL privind adoptarea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea legii alegerilor locale.

"E o decizie politică. E o lege pe care Parlamentul a votat-o. S-a decis printr-o înțelegere politică. Guvernul pe care îl conduc e independent, nu este implicat politic, nu cred că este democratic ca acest guvern să modifice o lege adoptată prin înțelegere politică", declara, marți, Dacian Cioloș.  

Biroul Politic Național al PNL a decis, luni, să-i înainteze premierului o propunere în sensul aprobării printr-o ordonanță de urgență a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

"Cred că este cel mai important proces pentru comunitățile locale și e primul scrutin după manifestațiile cetățenești, de la finalul anului trecut. Una din revendicarile lor a fost revenirea la un proces electoral bazat pe două tururi de alegeri. Este o idee pe care am susținut-o fără rezerve. Din păcate, trebuie să mărturisesc și eu, și colegii mei că nu am avut numărul suficient de parlamentari pentru a o urni în Parlamentatul României. Singura variantă realistă pentru a putea face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o OUG, motiv pentru care, în urma discuțiilor politice de astăzi, am ajuns la concluzia că trebuie să îi propunem premierului Cioloș să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut. Am încredere că prim-ministrul va rezista oricărei presiuni pe care o va face PSD ca această OUG să nu fie adoptată", afirma Alina Gorghiu, într-o conferință de presă, la finalul reuniunii.

 

 



Mai multe articole despre:
PNL primari Alina Gorghiu vot doua tururi