Parlamentarii nu renunţă la privilegii. După pensii speciale, vor pensii în funcţie de vechime
Parlamentarii nu renunţă la ideea de pensii speciale. Deşi proiectul care le acordă indemnizaţii speciale stă la sertar, aleşii au găsit o alternativă: pensie în funcţie de vechimea în muncă pentru activitatea de demnitar.
Senatorii PSD au propus ca demnitarii să beneficieze de pensie în funcție de vechime. Proiectul de lege va fi dezbătut şi votat luni, de Senat, prima Cameră sesizată. Proiectul privind pensiile speciale este blocat la
Comisia de Statut de câteva luni.
Pe 20 octombrie, Comisia de Statut ar fi trebuit să reia, pentru a doua oară, începând cu ora 13.00, discuţiile privind proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, care a făcut cale-ntoarsă acum două săptămâni din plenul reunit. Cu toate acestea, ședința încă nu a început pentru că doar doi membri au ajuns și nici ei nu știu dacă discuțiile se vor mai ține, astăzi.
"Am ajuns acolo și nu erau decât doi colegi. Eu am fost acolo. Ideea e că toți membrii acestei comisii sunt membri și la alte comisii permanente. Un coleg era la Comisia de muncă, un alt coleg care e plecat din țară. Această lege trebuie să revină în plen așa cum a fost retrimisă de președinte. Prima formă ajunsă la promulgare e mai rea și trebuie să o îmbunătățim", a spus deputatul PSD, Florin Iordache, în cadrul emisiunii "Casa Poporului", moderată de Marinela Mititelu.
Întrebat dacă parlamentarii au nevoie cu adevărat de aceste pensii speciale, Iordache a răspuns:
"Din punctul meu de vedere, da, pentru că toate cele șapte categorii care au avut pensii speciale, la șase dintre ele s-a revenit. E normal să venim și să reparăm. Dacă nu o îndreptăm și ajunge la promulgare, președintele e obligat să o promulge a doua oară și, repet, legea trebuie îmbunătățită".
Concret, liderii social-democraţi au fost nemulţumiţi de modificarea potrivit căreia senatorii şi deputaţii ar fi urmat să primească pensie specială doar pentru 6 luni de mandat, aşa că au cerut ca pensia să fie acordată numai după un an întreg de mandat.
Aceștia ar trebui să dea un raport pe cererea de reexaminare a legii, care a fost trimisă de președintele Klaus Iohannis.