Șova: Şeful STS trebuie tras la răspundere în CSAT. E de aşteptat ca Băsescu să facă scut
ACCIDENT AVIATIC. ŞEDINŢĂ CSAT. Vicepreşedintele PSD, Dan Şova, susţine că şeful STS va trebui tras la răspundere în şedinţa CSAT programată duminică, precizând că demiterea acestuia nu poate fi realizată fără decizia preşedintelui Traian Băsescu, care "va prefera să facă scut" în jurul lui MARCEL OPRIŞ.
ACCIDENT AVIATIC. ŞEDINŢĂ CSAT. "Principala instituție responsabilă de gestionarea accidentului aviatic din Apuseni este STS, singura care până în prezent nu a plătit deloc! În ședința CSAT de astăzi, șeful STS, MARCEL OPRIŞ, trebuie tras la răspundere de către președintele Traian Băsescu pentru intervenția deficitară a instituției. Din păcate, domnul Opriș nu poate fi demis fără decizia președintelui. Iar din câte îl știm pe Traian Băsescu, acesta va prefera să facă scut în jurul propriilor oameni decât să apere interesele românilor", susţine vicepreşedintele PSD într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Şova mai declară că "vinovăția STS este multiplă: nu a făcut investițiile tehnice necesare pentru a preîntâmpina astfel de tragedii, nu s-a implicat direct în localizarea avionului, a furnizat coordonate greșite și mult prea târziu, a încercat să paseze responsabilitatea și nu și-a asumat nimic".
"Este vorba despre nepăsare și incompetență de la început și până la sfârșit în cazul STS. De aceea, în ședința CSAT de astăzi, Marcel Opriș trebuie demis!", mai spune vicepreşedintele PSD.
ACCIDENT AVIATIC. ŞEDINŢĂ CSAT. Premierul Victor Ponta şi şeful STS, MARCEL OPRIŞ, prezintă duminică, în şedinţa CSAT, în contextul în care şeful Guvernului a cerut demiterea directorului Serviciului, rapoartele instituţiilor pe care le conduc privind cu modul în care s-a acţionat în cazul accidentului aviatic din 20 ianuarie.
ACCIDENT AVIATIC. ŞEDINŢĂ CSAT. Consiliului Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte, duminică, de la ora 16.00, în prima şedinţă din 2014, pe ordinea de zi aflându-se rapoartele Executivului şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale cu privire la accidentul aviatic din 20 ianuarie, soldat cu doi morţi.
Preşedintele Traian Băsescu a convocat şedinţa la solicitarea a cinci membri ai Consiliului, după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a transmis această cerere pentru a se discuta despre modul în care a acţionat conducerea STS în cazul accidentului din Apuseni şi despre demiterea directorului general al STS, MARCEL OPRIŞ.
Ordinea de zi a şedintei CSAT, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, cuprinde "Raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de premier".
Un al doilea punct pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se referă la "Raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20.01.2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale".
ACCIDENT AVIATIC. ŞEDINŢĂ CSAT. Pilotul ADRIAN IOVAN şi studenta AURELIA ION şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic din 20 ianuarie de la granţia judeţelor Cluj şi Alba, iar ceilalţi cinci participanţi la zbor au reuşit să supravieţuiască. Iovan a fost găsit încarcerat, iar studenta era în stop cardio-respirator, cu hipotermie severă, nemaiputând fi salvată.
Epava avionului şi victimele au fost găsite de localnici, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.
Autorităţile şi-au pasat responsabilitatea în legătură cu durata foarte lungă necesară localizării epavei şi, implicit, a operaţiunilor de salvare a victimelor.
Premierul Victor Ponta a anunţat, în urma accidentului, că secretarul de stat din Ministerul de Interne Constantin Chiper (PNL) va fi demis şi va cere înlocuirea directorului general şi a directorului de operaţiuni ROMATSA, dar şi a şefului STS, pentru deficienţe inacceptabile în cazul accidentului din Cluj.
El a precizat că solicitarea de schimbare a conducerii ROMATSA (Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian) va fi adresată, conform legii, Consiliului de Administraţie, iar cea de înlocuire a şefului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, va fi înaintată în CSAT.
Ulterior, Ponta a semnat decizia de eliberare din funcţie a lui Chiper, iar directorii ROMATSA au demisionat.
Conform Legii de organizare, preşedintele României îndeplineşte funcţia de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, iar primul-ministru îndeplineşte funcţia de vicepreşedinte. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate.
Conducerea Serviciului de Telecomunicaţii Speciale este asigurată de un director cu rang de secretar de stat, numit de CSAT, la propunerea preşedintelui acestuia. Directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale răspunde în faţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru activitatea pe care o desfaşoară şi prezintă acestuia rapoarte anuale.
MARCEL OPRIŞ, GREU DE DEMIS. Cine este MARCEL OPRIŞ, directorul STS
Generalul MARCEL OPRIŞ conduce STS din 7 decembrie 2005, fiind numit în funcţie prin Hotărârea CSAT 164 din acea dată.