MENIU

Octavian Hoandră: Pasul făcut de Hellvig trebuie continuat de Parlamentul României

Octavian Hoandră a vorbit, într-o intervenţie telefonică la emisiunea Deschide Lumea, cu Lavinia Şandru, despre consecinţele pe care le va avea suspendarea celui de-al doilea om în Serviciul Român de Informaţii, generalul Coldea, după dezvăluirile făcute de Sebastian Ghiţă.

Astfel, realizatorul TV a explicat că, din perspectiva sa, este un "vârf de aisberg", spunând că este în mod evident o realizare a şefului SRI, Eduard Hellvig, un exponent al societăţii civile, dar că pasul făcut de şeful SRI va trebui continuat de Parlament, prin comisia de control a SRI.

"Cred că vom asista la o explozie, până acum a fost implozie....omul acesta, generalul Coldea, ocupă spaţiul public de mai bine de 10 ani, începând cu Irak, cu ziariştii, a devenit apoi familiar, au început zvonurile despre puterea domniei sale

E un vârf de aisberg care începe să releve cu adevărat ne arată ce au însemnat cei 10 ani cu Traian Băsescu. Probabil nici nu bănuim ce va revela. Ne oferă şi o fotografie bună asupra curajului domnului Hellvig, venit din societatea civilă şi exponent notoriu al său, dar şi al forţei necesare luării unei astfel de decizii.

E un moment în care putem reflecta pentru demilitarizarea acestui serviciu şi trecere lui în civilie totală....

Acest moment va normaliza relaţiile între politică, servicii secrete şi putere judecătorească, care probabil că erau foarte afectate prin deformarea lor, aceste relaţii au fost puse în jocul public mediatic de multă vreme....ori acest lucru e o vulnerabilitate uriaşă, şi pentru puterea politică, şi pentru judecători şi pentru serviciile secrete.Despărţirea apelor este de bun augur. Aduceţi-vă aminte....toate fişele de urmărire spuneau, făcute cu ajutorul SRI....

Îl felicit pe domnul Hellvig, uitaţi ce înseamnă exponentul societăţii civile în locuri care trebuiesc controlate de societatea civilă.

Şi eu prevăd o schimbare, dar vreau să văd ce se declanşează cu acest tsunami. La cât se vorbea în jurul acestui domn Coldea, cred că domnul Ghiţă abia a început...cred că sunt şi alţii care au ceva de spus şi se vor adresa acestei comisii. Văd că şi în Parlament va exista o comisie care va verifica activitatea SRI...Pasul făcut de Hellvig trebuie continuat de Parlamentul României. Din cauză că nu am avut un control corect am ajuns în această situaţie. E bine să fie ca în SUA, să preluăm din lumea civilizată proceduri foarte clare....Aţi văzut cu câtă deferenţă răspund CIA şi alte servicii în fruntea Congresului american? Asta îmi doresc să se întâmple şi la noi.

Gândiţi-vă ce se petrece acum în marile cancelarii din toată lumea ale serviciilor secrete....", a concluzionat Octavian Hoandră, în intervenţia telefonică la Realitatea TV.

Mai multe articole despre:
SRI Eduard Hellvig generalul florian coldea