USR îl ține în șah pe Orban. Urmează o nouă rundă de negocieri, marți
Dan Barna îl ține în șah pe Orban. După întâlnirea cu premierul desemnat, Barna a declarat că a văzut multă deschidere din partea lui Ludovic Orban în ceea ce privește condițiile puse de USR și că marți, după o rundă finală de negocieri, va anunța eventualul sprijin pentru noul guvern.
,, Adoptarea legii privind alegerea primarilor în două tururi, votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice”, consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de comisar european ce revine României și desființarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori, dintre care mulți au comis noi fapte de violență sunt condiții esențiale pentru susținerea guvernului PNL'', a spus Barna după întâlnirea cu Orban.
Premierul desemnat, Ludovic Orban, a avut, joi, întâlniri cu reprezentanţi ai Pro România, ai UDMR şi ai ALDE.
Liderul UDMR a dezvăluit că discuţiile de joi cu Ludovic Orban au fost fără a se intra în multe detalii şi că UDMR a prezentat două dintre condiţiile susţinerii Guvernului.
"Am spus fără OUG pe justiţie, fără OUG pe sistemul electoral, că nu schimbi regulile în timpul jocului“, a adăugat liderul UDMR, Kelemen Hunor.
Liderul ALDE a venit cu 12 condiții.
"Am venit, aşa cum am menţionat şi zilele trecute, pregătiţi cu un document în 12 puncte care sintetizează principalele puncte de preocupare, principalele elemente de preocupare pe care le avem. Ca să nu fiu foarte brutal, dar nu găsesc o altă formulă, ele reprezintă condiţiile pe care noi le punem pentru a acorda votul viitorului guvern", a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi seară.
El a spus că printre aceste condiţii se află menţinerea cotei unice de impozitare, reţinerea de a da ordonanţe în domeniul justiţiei, continuarea proiecteor majore de infrastructură care sunt în derulare, dar şi listarea la bursă a Hidroelectrica.
Liderul Pro România a fost și mai tranșant.Ponta a spus că învestirea viitorului Guvern nu depinde de Pro România, ci de cele cinci partide de dreapta care ar trebui să se înţeleagă între ele. Ponta amai afirmat că cel mai important aspect i se pare bugetul pentru anul 2020 şi aşteaptă să vadă cifrele în acest sens.
,,Noi suntem un partid nou, mic, de centru stânga, care însă avem un obiectiv mare: să reprezentăm şi să apărăm interesele electoratului de stânga care din păcate a fost trădat de PSD. Aşa încât discuţiile nu puteau să avanseze, să spunem că votăm guvernul, nici vorbă de aşa ceva. Avem un obiectiv pe termen mediu şi lung de a reconstrui social-democraţia în România”, a declarat, joi, Victor Ponta, după discuţia cu Ludovic Orban.
PNL are acest moment sprijinul minorităților și al PMP. Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a declarat că PMP va intra la guvernare dacă i se va solicita acest lucru, pentru că are "obligaţia morală", însă nu condiţionează susţinerea pentru un Guvern PNL de obţinerea de portofolii în viitorul Executiv. "Dacă de asta se împiedică domnul Tăriceanu, şi Hunor şi Ponta foarte bine! PMP-ul susţine Guvernul până la alegerile viitoare", a declarat Băsescu.