MENIU

Mungiu-Pippidi: Nu ne permitem pensii privilegiate. Suntem deja la limita deficitului permis

Președintele Societății Academice din România, Alina Mungiu-Pippidi, a declarat, luni seară, în cadrul emisiunii "Prime Time News", că statul român trebuie să revină la un sistem de pensii unitare, în contextul în care nu ne permitem un sistem de privilegii în acest sector. În acest context, președintele SAR a punctat faptul că "trebuie găsiți bani pentru a crește proporțional veniturile", iar o soluție o constituie reforma administrativă.

"La pensii trebuie un sistem fără privilegii, simplu. Oricum pensiile favorizează pe cine a câștigat mai mult în timpul vietii. Cu atât mai mult să creezi privilegii, în sistemul de pensii, înțelege oricine ascultă că e anormal. Trebuie revenit la un sistem de pensii unitare. Grecia a dat faliment din pricina acestor pensii speciale. Nu putem să ne permitem pensii privilegiate", a declarat Pippidi.

"Legea salarizării unitare e o iluzie pe care a lăsat-o Guvernul Ponta și pe care trebuie să o deconteze Cioloș. Ideea e bună, primarii au dreptate că sunt prost plătiți, dar trebuie găsiți bani pentru a crește proporțional veniturile. Dat fiind că nu poți tăia nimănui salariul, această reproporționare corectă nu poți să o faci decât mărind, per total, fondul de salarizare. Noi suntem deja la limita deficitului permis pe anul acesta. Este imposibil să crești și atunci poți să încerci să faci o reformă administrativă în care tai bani de undeva. De exemplu, tai acele primării mici care nu își pot susține cheltuielile. Încerci să grupezi nenumăratele noastre zone administrative în mai puține și mai mari și din acel supliment de bani creați adaugi un fond de bani la Legea salarizării și acel fond de bani încerci să îl împarți echilibrat. Dacă nu tăiem, nu o să putem crește", a explicat Pippidi.

"Ăsta e anul raționalizării și cred că sunt oameni în partide care înțeleg. Dacă te uiți la bugetul României, în comparație cu alte țări, vezi că România e încă o țară la nivelul Africii subsahariene. Suntem singurii care avem bugetul pe un an și la sfârșitul anului nu reușim să îl împachetăm; nu reușim să avem un buget de investiții. Ăsta e anul în care putem să facem altfel", a mai punctat președintele SAR.