MRU: Preşedinţii României au fost daţi întotdeauna de o asociere de partide
Mihai Răzvan Ungureanu, candidat la EUROPARLAMENTARE, a declarat, la JOCURI DE PUTERE, că preşedinţii României au fost daţi întotdeauna de o asociere de partide: "Un preşedinte în România nu a fost niciodată dat de un partid, ci întotdeauna de o asociere de partide, sprijinit de o asociere de partide".
"Votul de la europarlamentare este un vot şi pentru mine. Iar votul dat Forţei Civice este un vot dat unităţii. De ce? Încă din 10 decembrie 2012, primul lucru spus a fost că e nevoie de unitatea de acţiune a forţelor politice de dreapta din România. Am propus atunci un proiect în trei paşi: listă comună la europarlamentare, candidat unic la prezidenţiale în 2014, şi pe viitor un partid unic. Imaginaţi-vă cum ar fi arătat o listă de europarlamentare în care să se afle Macovei, Preda, Iohannis. Lume care are şi prezenţă europeană. O asemenea listă ar fi demonstrat că România înţelege care este miza europearlamentarelor", a declarat Ungureanu.
MRU a subliniat că, după 25 mai, atitudinea tuturor trebuie să se schimbe.
"Eu cred că după 26 mai atitudinea noastră a tuturor trebuie să se schimbe pentru că vom avea de ales în noiembrie între două variante complet opuse ale felului în care va arăta România în următorii cinci ani. O Românie a stagnării, o Românie care se întiarce în timp şi care nu reuşeşte nici să se dezbare de vechile obiceiuri proaste, nici să plece din block start şi să ia avânt şi o Românie a cprei speranţă se poate construi pe seama unei alte garnituri politice capabile să administreze ţara corect şi european. Şi subliniez acest ultim cuvânt. Noi, după 26 mai, ar trebui să gândim altfel şi nu în varianta "alegem răul cel mai mic". E ca o declaraţie de abandon când spui "aleg răul cel mai mic". E ca şi cum ai alege între lepră şi ciumă. Ambele variante te duc tot la deces dacă nu eşti bine tratat. Filosofia noastră trebuie să se schimbe între "aleg binele de rău" sau "optimul, mai binele, faţă de bine". În clipa în care gândim în felul acesta practic votul se orientează în noiembrie", a mai spus Ungureanu.
Ungureanu a mai arătat că în România un preşedinte nu a fost niciodată dat de un partid.
"Întotdeauna mi se spune că Forţa Civică e un partid mic, "dumneata eşti în faţă, ai ajuns în sondaje pe locul doi, după Victor Ponta, ce faci cu un partid aşa de mic?" Răspunsul meu e în felul următor. Un preşedinte în România nu a fost niciodată dat de un partid, ci întotdeauna de o asociere de partide, sprijinit de o asociere de partide. E nevoie de voturile a cel puţin 5 milioane de români ca un preşedinte să-şi ocupe funcţia. Între acele 5 milioane de români se află mult mai mulţi români decât cei care astăzi sunt membri de partid oriunde ar fi. Altfel spus, 5 milioane de români care te creditează cu votul lor indiferent dacă au votat PSD, Forţa Civică, PDL, PMP, orice. În condiţiile acelea preşedintele are o cu totul altă greutate în raport cu politica. Dar ca să ajungi la acea sociere de partide, asta e întrebarea care iarăşi vine către mine, "vă uniţi sau nu vă uniţi? ce vă împiedică ca să vă uniţi?", a mai spus Ungureanu.
"M-aş fi bucurat ca preşedintele Traian Băsescu să spună: ezit între votul pentru PMP şi votul pentru Forţa Civică", a mai spus Ungureanu.