Momentul adevărului pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice”. Ce șanse are propunerea USR să fie adoptată în PArlament
Senatul ar putea vota, miercuri, în plen, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”.
Comisia de constituţionalitate a acordat, marţi, raport favorabil pentru iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”, dar Comisia juridică, co-raportoare pentru acest proiect, nu s-a pronunţat încă.
Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
Camera Deputaţilor a adoptat, pe 14 iulie, propunerea legislativă, iar Senatul este for decizional. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.
Liderul grupului USR, Radu Mihail, a pledat, marţi, într-o conferinţă de presă, pentru dezbaterea şi votarea, miercuri, în plenul Senatului, chiar şi fără raport, a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”, considerând că o cutumă care impune necesitatea raportului nu poate împiedica propunerea legislativă să treacă de Senat, astfel încât referendumul să fie organizat pe 6 decembrie, concomitent cu alegerile parlamentare.
Dan Barna: „Totul depinde acum de PNL și PSD”
Preşedintele Uniunii Salvaţi România, Dan Barna, precizează că iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” a fost pusă pe ordinea de zi de miercuri a şedinţei Senatului şi că adoptarea ei depinde de PSD şi PNL.
„Miercuri e ziua adevărului: vot final pe „Fără Penali” în Parlament. Iniţiativa a fost pusă pe ordinea de zi a plenului Senatului. Suntem la un pas distanţă ca iniţiativa semnată de 1 milion de români să ajungă în Constituţie prin referendum pe 6 decembrie. Dar totul depinde acum de PSD şi PNL”, a scris el pe Facebook.
Liderul USR apreciază că este posibil ca opozanţii acestei măsuri „să încerce tertipuri procedurale”, astfel încât iniţiativa să nu fie supusă votului.
„Se încearcă diverse tertipuri pentru ca inițiativa să nu fie supusă votului”
„Un astfel de tertip ar fi invocarea lipsei raportului de la una dintre cele două comisii, adică Juridica condusă de Şerban Nicolae, care ţine de luni de zile în sertar iniţiativa. Termenul regulamentar de elaborare a raportului asupra iniţiativei este demult depăşit: 29 iulie!!! Pentru astfel de cazuri, când o comisie nu-şi face treaba, Regulamentul Senatului are prevedere expresă la art. 89 alin. (4): Comitetul Liderilor de grupuri parlamentare poate pune pe ordinea de zi a plenului o iniţiativă cu termen de raport depăşit”, menţionează Barna.
El reaminteşte că este necesar ca iniţiativa să fie adoptată în săptămâna aceasta în Senat, pentru ca referendumul „Fără penali” să aibă loc odată cu alegerile parlamentare din 6 decembrie.
„Orice amânare acum ar fi doar un tertip pentru a îngropa „Fără Penali”. Plenul Senatului poate adopta mâine iniţiativa fără probleme, dacă există voinţa politică din partea PSD şi PNL. E nevoie de 90 de voturi \"pentru\" în Senat şi pe 6 decembrie România poate face istorie înscriindu-şi în Constituţie principiul „Fără Penali în Funcţii Publice”, a scris Barna.
Senatorii PSD vor vota miercuri, în plen, inițiativa
Senatorii PSD vor vota miercuri, în plen, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei „Fără penali în funcţii publice”, aşa cum au procedat şi deputaţii partidului, a anunţat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc.
„Pe listele PSD pentru parlamentare nu se găseşte nicio persoană trimisă în judecată. Nu discutăm de persoane condamnate, aşa cum prevede iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”, nu avem pe liste nicio persoană trimisă în judecată. Decizia politică a PSD a fost în spiritul referendumului de a nu avea penali în funcţii publice”, a declarat Cazanciuc.
El a menţionat că, prin voinţa plenului, care va fi miercuri cu prezenţă fizică, iniţiativa poate fi votată şi fără raport al comisiilor, liderii grupurilor parlamentare decizând unanim în acest sens.