MENIU

Ministrul Mediului, despre defrișările ilegale: Vrem un control amănunțit. Mergem până la capăt

<p>Ministrul Mediului, despre defrișările ilegale: Vrem un control amănunțit. Mergem p&acirc;nă la capăt</p>

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, duminică, la B1 TV,  în urma sesizării emise de Guvern către DNA, privind defrișările ilegale de păduri, că toate "instituțiile statului abilitate trebuie să ia act de acest raport", adăugând că a fost redactat un document pentru a fi trimis procurorului general al României, în vederea unui control amănunțit. În acest context, Grațiela Gavrilescu a subliniat că toți cei care au încălcat legea, indiferent de statut, vor plăti pentru faptele lor și a punctat, totodată, că este hotărâtă să meargă "în control până la capăt", întrucât nimeni nu are "dreptul să își bată joc de avuția națională".

"Consider că instituțiile statului abilitate trebuie să ia act de acest raport și să se conformeze și să pună autoritatea la dispoziția oricărui cetățean. Orice persoană, indiferent că e publică sau fizică sau are o societate și încalcă legea va plăti pentru faptele sale. Suntem foarte hotărâți să mergem în control până la capăt. Cei care au încălcat legea vor plăti, pentru că de avuția națională nu are nimeni dreptul să-și bată joc", a declarat Grațiela Gavrilescu.

Afirmațiile ministrului Mediului vin în contextul sesizării DNA de către Guvern în cazul defrişărilor de păduri, fiind acuzate 52 de posibile fapte penale, atât firme româneşti, cât şi străine fiind vizate de anchetă.

Zeci de mii de oameni au participat, sâmbără, la un protest organizat în mai multe localități din țară, față despăduririle abuzive.

 

Guvernul sesizează DNA în cazul defrişărilor de păduri: 52 posibile fapte de natură penală

 

 

Guvernul sesizează DNA în cazul defrişărilor de păduri. Sesizarea a fost făcută în urma unor rapoarte ale Corpului de Control. Guvernul acuză 52 de posibile fapte penale. Firme româneşti şi străine sunt vizate de anchetă, potrivit Realitatea TV.

După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că problema va fi dezbătută în prima ședință a CSAT, Guvernul sesizează DNA-ul și dă un raport al Corpului de Control al Guvernului care arată amploarea dezastrului.

Conform unor documente făcute publice de Guvern, s-au făcut verificări la direcţiile silvice din judeţele Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ şi Suceava, pentru perioada 16.03.2009 - 31.12.2012.

În urma verificărilor, au fost constatate nereguli şi încălcări ale dispoziţiilor legale.

Potrivit documentelor, au rezultat indicii privind săvârşirea unui număr de 52 de posibile fapte de natură penală. În raport se reclamă defrişările ilegale din ţară, angajaţii de la Romsilva şi firmele implicate în traficul fondului forestier fiind acuzaţi de abuz în serviciu, fals în acte, fals în declaraţii şi fals intelectual.

 

Reacţia lui Klaus Iohannis la protestul ce se ţine sâmbătă în toată ţara

 

"Cred că protestul de astăzi împotriva despăduririlor abuzive este unul perfect legitim. Am hotărât ca această gravă problemă a defrișărilor ilegale să fie pusă pe ordinea de zi a următoarei ședințe a CSAT. Sunt convins că vom reuși nu doar să stopăm fenomenul, dar și că instituțiile statului îi vor identifica și trage la răspundere pe cei vinovați", a postat Klaus Iohannis pe Facebook.

 


 

 

Mii de oameni au ieşit în stradă, în toată ţara, contra defrişărilor pădurilor

 
 
Zeci de mii de oameni au participat la un protest organizat în mai multe localități din țară față despăduririle abuzive. În Bucureşti s-au adunat aproximativ 5.000 de oameni, dar lumea a ieşit în stradă şi la Cluj, Sibiu sau Suceava. Timişoara a fost slab reprezentată la acest miting naţional, cu circa 200 de oameni.