Ministerul lui Grindeanu caută proprietari pentru 15 spitale. La cine ajunge un patrimoniu de sute de milioane de euro
Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, caută proprietar pentru 15 spitale și 22 de ambulatorii pe care le deține. Demersul nu este unul lipsit de controverse, întrucât angajații se tem de disponibilizări.
Pe 24 mai, guvernul condus de Nicolae Ciucă a adoptat o ordonanță de urgență privind transferul acestor unități sanitare. În document, însă, nu era explicat către cine vor fi transferate, și nici când sau cum.
Potrivit ordonanței, "Unitățile sanitare din rețeaua sanitară proprie a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii se transferă din subordinea Ministerului în subordinea altor ministere și instituții cu rețea sanitară proprie.”
În România, cele mai importante rețele sanitare sunt administrate de Ministerul Sănătății sau de autoritățile locale și județene. Acestea din urmă și-au arătat deja interesul de a prelua spitalele pentru a le da în folosință universităților de medicină și farmacie, notează Europa Liberă.
Cine vrea spitalele de care Ministerul Transporturilor abia așteaptă să scape? Angajații se tem de disponibilizări și tunuri imobiliare
Însă schimbul de proprietari nu este unul simplu, având în vedere opoziția celor mai mulți dintre cei 5.000 de angajați din rețeaua sanitară. Guvernul și ministerul lui Sorin Grindeanu au fost chemate în judecată în două procese în care se cere anularea ordonanței. Unul dintre ele a fost deschis de Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR. Cea mai invocată problemă este cea a personalului, întrucât prin transferul spitalelor din rețeaua Ministerului Transporturilor, s-ar putea desființa unele locuri de muncă.
O altă problemă invocată de oameni se referă la presupuse încălcări constituționale, sau ale unor directive europene.
Mai exact, printr-o ordonanță din 2011 s-a stabilit ca avizele medicale pentru persoanele care participă la siguranța rutieră să se obțină în unităţile din reţeaua Ministerului Transporturilor. Dar în realitate, aceste examinări se fac inclusiv în sistemul privat, acolo unde avizele s-ar acorda în schimbul unor sume de bani. Sindicaliștii spun că astfel se pune în pericol siguranța rutieră.
Totodată, liderii de sindicat spun că un alt posibil efect al ordonanței ar putea afecta orașele port ale României, în special Constanța și Galați, acolo unde se află și spitale CF. Mai exact, nu ar mai primi autorizații ca port dacă nu ar exista niște spitale cu specific pentru zona navală.