MENIU

Marian Munteanu: Suntem în prag de dezastru. Este nevoie de o insurecţie civică

<p>Marian Munteanu: Suntem &icirc;n prag de dezastru. Este nevoie de o insurecţie civică</p>

Marian Munteanu, fostul lider al studenţilor în timpul Mineriadei din 1990, a afirmat în cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV, România a avut un început spectaculos şi frumos în '89, dar foarte repedea frumuseţea acelui moment s-a transformat în deziluzie şi dezastru naţional.

"Este o gravă criză de sistem. La noi, acest sistem s-a construit pe crimă, înşelăciune şi jaf. Aceasta este arhictura sistemului construit după decembrie '89", a declarat acesta.

Marian Munteanu a mai spus că acel mai neglijat din această ecuaţia a fost poporul, care a pierdut pe toate planurile. "Au beneficiat de aceste circumstanţe nişte persoane care s-au aşezat pe anumite poziţii şi vedem ce se întâmplă. Sociatatea este fără instrumente de interventie, mai ales că partidele au avut alte preocupări, iar cei care au încercat nu au reuşit decât în foare mică masură", a explicat aceasta.

"Este limpede că este nevoie de altceva. Asta este concluzia mea. Convingerea mea este că este nevoie de o mobilizare de dimensiuni insurecţionale. Nu este nevoie doar de o intervenţie civică, ci şi de o insurecţie civică. Altfel acest sistem nu poate fi dislocat. Este un sistem profund corupt care nu poate fi învins", a completat Marian Munteanu, adăugând că sistemul nu mai este creditat cu încredere decât de o parte foarte mică a populaţiei.

Marian Munteanu a mai spus că avem nevoie de un element de unificare, mai ales că societatea civilă a fost rapid confiscată. 

De asemenea, Marian Munteanu a prezentat plaftorma civilă Alianţa Noastră pe care a lansa-o luni, pe 27 martie. Acesta a mai afirmat că oamenii care fac parte din alianţa civică vor putea decide dacă vor participa la alegeri, dacă vor susţine anume candiţi.

"Noi suntem acum în prag de dezastru. Speranţa mea este ca oamenii acestei ţări să înţeleagă că nu ne mai putem lăsa destinul pe mână acestui sistem politic, această mafie care controlează aproape tot", a mai precizat Marian Munteanu.

"Dacă nu construim o platformă de încredere şi colaborare nu vom reuşi. Noi avem obligaţie să lucrăm într-un lucru constructic", a adăugat Marian Munteanu, explicând că în această direcţie vrea să se implice şi că nu îşi doreşte altceva să vadă că se contruieşte o platformă civică care să poate rezista. 

Alianţa civică are ca dezirat respectarea deplină a drepturilor civile şi politice ale cetăţenilor României, restaurarea drepturilor patrimoniale ale cetăţenilor români cu privire la teritoriul naţional; oprirea înstrăinării proprietăţilor agricole, a resurselor solului şi subsolului, recuperarea celor înstrăinate abuziv sau ilegal; oprirea oricăror intervenţii care pun în pericol climatul, apă, resursele naturale şi, în general, mediul înconjurător, susţinerea muncii şi a iniţiativei româneşti, printr-un parteneriat puternic între stat şi mediul economic; reducerea decalajelor economice faţă de Uniunea Europeană, care nu se poate realiza decât prin susţinerea capitalului românesc, singurul cu adevărat interesat să pună în centrul oricăror strategii de dezvoltare spaţiul naţional, precum şi apărarea şi susţinerea activă a drepturilor identitare naţionale, a instituţiilor şi valorilor fondatoare ale civilizaţiei româneşti, tradiţionale şi moderne a€“ familia, satul, şcoală, biserica, armata, credinţă creştină, limba română, reperele spirituale, culturale şi istorice; descurajarea oricăror acţiuni xenofobe sau antiromâneşti şi blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifică, prin diferite forme de constrângere, actualul profil - etnic, cultural sau religios - al României.