MAE, prima reacţie după ce românul răpit în Burkina Faso a apărut într-o înregistrare Al Qaida
Ministerul Afacerilor Externe face primele precizări după ce Iulian Gherguţ, românul răpit în Burkina Faso în aprilie 2015, a apărut astăzi într-o înregistrare a unei filiale Al Qaida. Astfel, la solicitarea Realitatea Tv, MAE afirmă că a luat notă de mesajul transmis, iar "celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situației".Totodată, ministerul recomandă ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia.
Redăm, în continuare, răspunsul pe care MAE l-a transmis Realitatea Tv:
"Celula de criză interinstituțională care gestionează situația cetățeanului român răpit în Burkina Faso a luat notă de difuzarea, la data de 02 iulie 2017, a unui material video cu cetățeanul român Iulian Gherguţ. Lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obișnuit al situațiilor de acest gen. Celula de criză interinstituțională lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situației.
Totodată, precizăm faptul că autoritățile române mențin legătura şi cu autoritățile competente ale statelor ai căror cetățeni au fost luați ostatici. Ministerul Afacerilor Externe reiterează recomandarea ca tratarea în spaţiul public a elementelor privind acest caz, dat fiind caracterul specific şi sensibil al acestuia, să se facă cu toată precauţia".
Pe de altă parte, Ministerul a detaliat ce a făcut celula de criză, până acum, adăugând că reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român.
"Celula de criză interinstituțională care gestionează situaţia cetățeanului român răpit în Burkina Faso, constituită conform "Metodologiei de comunicare şi acţiune pentru instituţiile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României", aprobată de ședința CSAT din 3 iulie 2013, continuă efortul său, prin instituţiile sale componente, potrivit competenţelor fiecăreia, pentru eliberarea cetăţeanului român.
Astfel, Celula de criză interinstituţională convocată de MAE la data de 4 aprilie 2015 lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei, depunând toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Celula de criză îşi va continua activitatea în acelaşi regim şi va colabora, în continuare, cu partenerii internaţionali ai României.
Sub coordonarea acesteia, misiunile diplomatice române din regiune sunt în contact permanent cu toate autorităţile competente locale. De asemenea, reprezentanţii Celulei de Criză menţin legătura atât cu firma angajatoare, cât şi cu familia cetăţeanului român", se precizează în comunicatul remis.