Lucian Isar: Capitalismul oligarhic implementat de Iliescu a dispărut începând cu 2016
Analistul economic Lucian Isar a explicat, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii Jocuri de Putere, că, începând cu anul 2016, România s-a schimbat, scăpând de "capitalismul oligarhic" implementat de Ion Iliescu. De asemenea, acesta a vorbit despre cazul Rompetrol și despre datoria de 600 de milioane de dolari pe care statul român ar trebui să o primească.
"Dincolo de nume de persoane sau de companii, pentru a înțelege trebuie să privim România sau capitalismul din România în ansamblu. Ceea ce trăim cu toții e o formă de capitalism oligarhic. Acestea sunt regulile pe care DNA începe să le modifice. Aceste scăpări, vicii, în formele de captură ale statului sunt clare în literatură: se numește “captură de reglementare a unui stat”. Asta am avut noi până anul trecut. Partea buna a anului 2016 este că anumite reguli prin care se finanțau anumite partide sau se desfășurau anumite afaceri s-ar putea să nu mai funcționeze. Nu este un proces liniar și, prin urmare, nu știm unde vom ajunge. Dar este cert că forma de capitalism implementată de Iliescu nu va mai fi din 2016 încolo. Probabil acesta este motivul pentru care vom reuși pe linia parteneriatului cu SUA. Până acum, capitalismul nostru nu se pupa cu ceea ce voiau ei să vadă la un partener strategic", a spus Lucian Isar.
Totodată, acesta este de părere că privatizările care s-au realizat în România până în acest moment au fost unele care au adus pierderi atât pentru statul român, cât și pentru cetățenii acestei țări.
"În legătură cu Rompetrol, nu ar trebui privit chiar atât de detașat, sunt companii private. Privatizările din România au distrus valoare pentru cetățenii români. Noi am cedat pe nimic niște active. Iar acum, în dezbaterea publică, de multe ori se folosește “până la urmă sunt deținute de entități private ce îl interesează pe statul român?”. Pe noi ne interesează pentru că gestul primar de privatizare pe acest model de capitalism oligarhic a prejudiciat statul și poporul român. Pentru că una este să dai pe nimic SIDEX-ul și doar să fii contributor la campania electorală din Marea Britanie și dupa aia să ai un transfer de 1,5 miliarde de dolari doar în primii doi ani pe teritoriul României și să fii bucuros că i-ai păcălit pe cumpărători, și alta este să fi avut aceste active în posesia unor antreprenori români sau chiar a statului, care să producă și să investească valuarea adăugată pe teritoriul României. Din această perspectivă, eu nu cred în demersul de prescriere a faptelor inițiale. Același demers se încearcă a se utiliza în cazul Roșia Montană. A fost făcut în 1995-1996, ce ne mai interesează? Nu! Vom avea un proces care va fi îndelung discutat doar pentru că premierul Ponta a avut o declarație neinspirată, care va fi utilizată într-o curte de arbitraj", a explicat Isar.
Analistul economic este de părere că noul Guvern Cioloș ar avea posibilitatea să inițieze un act normativ prin care statul român să poată recupera datoria de 600 de milioane de dolari de la Rompetrol, Guvernul Cioloș ar putea rezolva
"Actualul guvern poate avea un cuvânt de spus în cazul Rompetrol. Fosta guvernare a încercat să ascundă urma cu o hotărâre în Parlamentul României, dar nu a reușit, fiind schimbată majoritate. Prin urmare, actualul guvern poate să inițieze un alt act normativ astfel încât să revină sau să modifice negocierea inițială. Până la urmă, trebuie să așteptăm și să vedem care este implementarea. Eu aș vrea să nu fim oarecum amăgiți de o reinterpretare a conceptului de Fond de Investiții. Opinia publică a fost oarecum confuzată cu pendularea unui fond de 1 miliard care nu a mai existat. Să nu cumva să existe tot o astfel de formă de eludare. Până la urmă suma este foarte clară, 600 de milioane, trebuiau plătiți la un anumit moment, se calulează și dobânzi penalizatoare chiar dacă Euribor-ul este 0. Ne așteptăm să primim banii respectivi. Nu ar trebui să ne confuzeze atât de mult naționalitatea investitorului sau dimensiunea companiei", a mai spus Lucian Isar.