MENIU

PSD a decis: Congres Extraordinar în martie. Dragnea: Posibile alegeri și pentru vicepreședinți

Liviu Dragnea vrea Congres Extraordinar PSD. Cere vot și pentru reconfirmarea sa ca șef de partid

PSD va organiza un Congres Extraordinar pe 10 sau 17 martie, iar decizia a fost luată, cu unanimitate de voturi, în cadrul şedinţei CexN PSD. Mai mult, Liviu Dragnea a anunțat că este posibil să se organizeze alegeri chiar și pentru vicepreședinți, dacă se va modifica structura BPN. La rândul său, și Viorica Dăncilă a avut o reacție: congresul PSD este pentru sănătatea partidului. Reamintim că înainte de începerea întâlnirii, Liviu Dragnea făcuse un anunț care a luat prin surprindere tot partidul: convocarea unui Congres extraordinar PSD.

După ce s-a terminat ședința, Liviu Dragnea, a anunțat într-o declarație de doar 2 minute,  că un congres extraordinar al partidului va fi organizat pe 10 sau pe 17 martie.

"Despre congres, 10 sau 17 martie, urmând ca în zilele următoare să identificăm în care din cele două date găsim o locaţie unde să putem să facem un congres serios. Tematica congresului este în mare cea despre care am vorbit la intrare. S-a discutat şi despre eventualitatea organizării unor alegeri pentru vicepreşedinţi. Eu le-am spus că voi fi de acord doar în situaţia în care modificăm structura Biroului Permanent Naţional şi competenţele şi modul de alegere pentru vicepreşedinţi", a spus Dragnea la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Dăncilă: Congresul, sănătate pentru partid

Totodată, și Viorica Dăncilă a avut o reacție. Majoritatea covârşitoare din cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD s-a pronunţat pentru organizarea unui congres extraordinar, a declarat, miercuri, premierul Viorica Dăncilă.

"Un congres aduce sănătate în cadrul unui partid, nu vedem de ce să nu avem un congres. S-a cerut părerea tuturor membrilor CExN, deci nu putem să stabilim înainte până nu discutăm în forul statutar", a afirmat premierul la finalul şedinţei conducerii PSD.

Potrivit acesteia, nu s-au discutat încă punctele care vor fi dezbătute la congresul PSD, care ar urma să aibă loc în luna martie.

"Nu am discutat încă punctele pe care le vom discuta la congres, s-a vorbit despre oportunitatea organizării unui congres în PSD, cred că este normal ca în cadrul unui congres să spunem măsurile, stadiul unor măsuri din programul de guvernare, dar acest lucru îl vom vorbi", a detaliat Viorica Dăncilă.

Cum a anunțat Dragnea convocarea Congresului

”Azi voi propune CExN convocarea unui Congres extraordinar. Asistăm de o perioadă bună de timp la dezbateri aprinse în societatea românească, care este plină de turbulenţe, dezbateri în mai multe domenii, în economie, fiscalitate, sănătate, educaţie, justiţie, salarii, pensii, şi PSD trebuie să aibă o poziţie foarte bine definită, foarte clar definită în cadrul acestor dezbateri, societatea românească în ansamblu trebuie să aibă nişte clarificări şi bineinţeles şi PSD. De asemenea, vreau să redefinim şi să relansăm programul de guvernare. Vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun frupuri nedemocratice şi ilegitime asupra instituţiilor democratice. Vreau, de asemenea, să ne implicăm serios în democratizarea societăţii româneşti şi în a pune instituţiile de forţă în matca lor constituţională. Vreau să angajăm PSD în cel mai ambiţios program de deavoltare pe termen lung din istoria României. Astea sunt principalele motive pe care le voi prezenta colegilor mei astăzi pentru a convoca în martie un Congres extraordinar al PSD”. 

Întrebat dacă la acest Congres extraordinar va cere şi un vot de reconfirmare în funcţia de preşedinte PSD, Dragnea a răspuns: „Categoric, da”. 

El a adăugat că cei din PSD pot face şi alte propuneri pentru ordinea de zi. "Astăzi o să definim o comisie de organizare a congresului, dacă va fi cazul, şi o comisie de lucru pentru eventuale modificări ale statutului.

Colegii mei pot face propuneri. La acest congres este şi cadrul, zic eu, cel mai bun pentru ca şi cei care au făcut scrisori şi le-au tot transmis să le susţină şi să le dezvolte, că vreau să adoptăm şi un proiect politic major al partidului", a menţionat el. Dragnea a arătat că la acest congres nu va fi stabilit candidatul la prezidenţiale al PSD, motivând că "este mult prea devreme".

Dragnea, despre revocarea lui Kovesi: Să facă Toader ce trebuie făcut

Liderul PSD Liviu Dragnea a fost întrebat, miercuri, dacă aşteaptă ca ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, să ceară joi revocarea procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi, el precizând că aşteaptă ca acesta să facă ceea ce crede, iar decizia să fie argumentată „într-un fel sau altul”.

„Eu mă aştept să facă ceea ce crede că trebuie făcut şi să fie condus de bunul simţ şi de experienţa pe care o are şi de ceea ce se întâmplă în societate şi în sistemul de justiţie. Eu cred că este unul din cei mai îndreptăţiţi şi informaţi oameni din România în acest moment pentru a lua o decizie argumentată într-un fel sau altul”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă el consideră că Laura Codruţa Kovesi mai e îndreptăţită să conducă DNA, Dragnea a răspuns: „Nu vreau să vorbesc despre asta”.

Congres PSD, cerut în perioada demiterii lui Tudose

Reamintim că mai multe voci din PSD au cerut Congres Extraodinar înainte ca fostul premier Mihai Tudose să-și anunțe demisia.

“Partidul are nevoie în primăvară de un Congres pentru a se discuta strategia pentru viitor. Congresul ar trebui să stabilească în primul rând candidatul la prezidențiale. Este nevoie ca oamenii din partid să se strângă și să stabilească o nouă strategie, după ce timp de un an de zile ne-au făcut pulbere tot felul de persoane, mai mult sau mai puțin pricepute”, spunea, în decembrie anul trecut, fostul lider PSD Adrian Năstase.