MENIU

Lista candidaților mutați în alte județe. Anca Boagiu, în Maramureș, Eugen Teodorovici, în Tulcea

Printre candidaţii cu notorietate, parlamentari de Bucureşti care au ajuns să candideze în circumscripţii mai lejere se află Anca Boagiu care, din deputat de Bucureşti, a fost inclusă pe lista PNL la Maramureş. Aceata nu a prins, totuşi, primul loc, acesta fiindu-i acordat Vioricăi Cherecheş, mama primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, ales din închisoare. Boagiu vine pe locul al doilea în lista PNL pentru un loc de deputat, scrie Mediafax.

La PSD suprize vin şi de la Tulcea acolo unde pe listele partidului a fost pus Eugen Teodorovici (care în actuala legislatură a fost senator de Buzău). Explicaţia lui Liviu Dragnea a fost aceea că „probabil, s-a uitat în toată dinamica comunicaţională, acolo există sume din bugetul UE alocat pentru Deltă şi cea mai mare parte (...) de aproape un miliard de euro pentru sistemul ITI.

E important pentru autorităţile de acolo şi pentru cetăţeni ca să fie un Parlament cu experienţă atât în fonduri europene, cât şi în bugetul de stat care să îi ajute pentru că implementarea acelui program e vitală". Nici fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu a mai fost în cărţi pentru un loc de parlamentar în Bucureşti, acesta fiind pus pe listă la Iaşi.

„În programul nostru economic, sănătatea are prioritatea zero. Iaşiul este şi un centru universitar important, dar şi unul din locurile unde vom dori să realizăm unul din cele opt spitale regionale mari din România. Nicolae Bănicioiu este un om cu experienţă, care a lucrat şi lucrează la proiectul de guvernare", a afirmat Dragnea. Şi în PNL stabilirea candidaturilor s-a lăsat „cu cântec", mai ales după unele decizii surprinzătoare luate la vârf.

Cea mai contestată candidatură a fost cea a tinerei de 24 ani care va deschide lista Camerei Deputaţilor la Braşov, Mara Mareş, cea care i-a luat locul fostului ministru al Finanţelor din „vechea gardă", Gheorghe Ialomiţianu.

Singurul lider PMP trimis să candideze în afara Bucureştiului este preşedintele executiv al partidului, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, cel care deschide lista de la Senat în Argeş, în concurenţă directă cu politicienii partidelor consacrate, PSD ŞI PNL, dar şi cu primul în opţiunile ALDE, fostul primar Tudor Pendiuc, fostul primar al Piteştiului, eliminat de pe listele PSD întrucât a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Un alt lider de partid care candidează în provincie este preşedintele PNL, Alina Gorghiu, prima pe lista de la Senat în Timiş, în locul lui Vasile Blaga. În actuala legislatură, şefa PNL obţinuse un mandat de deputat de Bucureşti. Gorghiu intră acum în concurenţă directă cu Eugen Dogariu, cel care deschide la Senat lista PSD Timiş, fost prefect şi fost subprefect de Timiş, care şi-a dat demisia, în luna septembrie, din funcţia de subprefect pentru a putea candida la alegerile parlamentare.