Lecția pe care Olanda o dă României: prezența la vot: 82%, potrivit exit poll-urilor
Olandezii au conștientizat importanța votului mai mult ca oricând. Potrivit unor rezultate ale exit-poll-ului IPSOS, olandezii au mers la vot în proporție de 82%. Asta în timp ce la alegerile parlamentare din decembrie 2016, doar 45% dintre români au votat.
Este cea mai mare prezență din ultimii 32 de ani. Aceleași rezultate exit-poll arată că premierul în exerciţiu, Mark Rutte, este câştigător, potrivit theguardian.com. Astfel, Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD), condus de premierul Mark Rutte, s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare desfășurate miercuri, potrivit estimărilor anunțate după închiderea urmelor.
Formaţiunea lui Geert Wilders, PVV, se află pe a doua poziţie, alături de formaţiunea creştin-democrată CDA şi de partidul de centru D66, cu 19 mandate fiecare. Partidul Verzilor a obţinut 16 mandate, Partidul Socialist 14, iar Partidul Laburist a obţinut nouă mandate, o scădere semnificativă.
Principalele partide politice din Olanda au respins orice posibilitate de alianță cu liderul PVV, reamintește AFP.
Concluzia acestor alegeri este clară: electoratul olandez respinge extremismul.
Pana la 12,6 milioane de olandezi au fost asteptati miercuri la urne pentru a decide viitorul tarii in cele mai controversate alegeri legislative din istoria recenta a natiunii si care reprezinta primul test al anului pentru extrema dreapta din Europa.
La sfarsitul anului 2016, Partidul Libertatii (PVV), al lui Geert Wilders, era favorit in sondaje, cu 21% din intentiile de vot, in fata Partidului Liberal-Democrat (VVD) al actualului premier Mark Rutte (17%) si al Partidului Laburist (PvdA), partener in coalitia de la putere (8%). Situatia s-a schimbat, insa, in ultima perioada, scrie hotnews.ro.
VVD a recuperat diferenta si a depasit, la distanta mica, PVV. Mai exact, potrivit unei medii a sondajelor publicata cu doua saptamani inainte de alegeri, PVV era creditat cu 15,7% din sufragii, iar VVD cu 16,3%.