MENIU

L. Orban la Realitatea Plus: Nu e vina OMV că nu plătește taxa de solidaritate, în guvern ar trebui să se pună niște întrebări

Ludovic Orban, Forța Dreptei

Fostul premier Ludovic Orban a declarat, în exclusivitate la Realitatea Plus, că atât timp cât nu există probe, compania OMV nu poate fi acuzată că ar refuza, în mod deliberat, plata taxei de solidaritate. Orban a afirmat că problema reală este legată de portițele oferite prin ordonanța care pune în practică directivele europene privind impozitarea profiturilor suplimentare realizate de companiile energetice.

"Faptul că OMV nu plătește taxa de solidaritate nu este vina lor. Este vina Guvernului, pentru că ei au adoptat ordonanța respectivă și nu se pot ascund în spatele reglementarilor europene, asta este o minciună gogonată, directivele se transpun, nu regulamentele, ei au adoptat ordonanța în acea formă care permite ca OMV să nu plătească taxa de solidaritate, deși a înregistrat profit de 3 ori mai mare," a declarat Ludovic Orban.

"OMV nu controlează clasa politică, sunt anumiți oameni politici care au avut avantaje de pe urma OMV. Eu sper să nu-i țină nimeni în brațe, dar dacă guvernul ăsta dă o ordonanță care-i scutește de la plata taxei de solidaritate, însemnă că face un serviciu OMV. Eu cred că la nivelul guvernului, la ministerul Energiei și al Finanțelor ar trebui să existe întrebări despre cum a fost elaborată această ordonanță și ce stă în spatele deciziei.

Legea nu trebuie să creeze privilegii doar pentru unii, iar pentru alții să fie ciumă, cum se spune. Nu mi se pare corect ca OMV să nu plătească, iar Romgaz da. Este adevărat că OMV mai are o pârghie de presiune pentru că este implicată în proiectul Neptune Deep, dar și aici guvernul ar avea soluția să cumpere participația OMV," a mai precizat Orban.

Mai multe articole despre:
orban omv taxa de solidaritate guvern