MENIU

Klaus Iohannis, sceptic în privința reuniunii de la Bruxelles. „Trebuie să ne păstrăm optimismul”

klaus iohannis bruxelles

Președintele țării a purtat discuții cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Întâlnirea a avut loc vineri dimineața în contextul în care lucrările reuniunii extraordinare a Consiliului European pe tema bugetului multianual al UE (2021-2027) au fost întrerupte.

„Discuțiile cu conducerea Consiliului European și a Comisiei Europene, au durat până la 6 dimineata, când am intrat la negocieri. Rezultatul e cel puțin dezamăgitor: nu s-au făcut progrese, pozițiile nu s-au apropiat. Încercăm să vedem dacă putem să obținem un progres în aceste negocieri. Majoritatea dintre noi suntem destul de sceptici”, a declarat Klaus Iohannis.

Una dintre temele abordate a fost și politica agricolă

„Politica agricolă este un pilon de bază, trebuie finanțat, iar pentru România aceste fonduri sunt foarte importante”, a spus Iohannis, care a precizat că „au apărut în buget reduceri care ni se pare prea mari. Părerile au fost împărțite. Sunt state membre care își doresc un buget considerabil mai mic. Majoritatea dintre noi ne dorim cel puțin bugetul propus sau mai mare”, a mai precizat președintele roman.

Șeful statului a mai precizat că, în cadrul negocierilor pentru bugetul UE, „trebuie să ne păstrăm optimismul” și, în același timp, „șansele nu sunt mai bune azi decât au fost ieri”.

Liderii europeni se întâlnesc în aceste zile la Bruxelles, într-o formulă tensionată a Consiliului European, pentru a dezbate bugetul UE. Țările mari ale Uniunii doresc mai mulți bani pentru mediu, AI și cercetare. În contrapartidă, Klaus Iohannis dorește alocarea de fonduri substanțiale pentru politica de coeziune și agricolă, necesare dezvoltării statului român.

 

Mai multe articole despre:
Klaus Iohannis Politica Externa