Iohannis a explicat scuzele prezentate profesorilor. Ce vroia să spună, de fapt
Klaus Iohannis a declarat la Realitatate Tv, la ”Jocuri de Putere”, că le-a prezentat public scuze profesorilor pentru afirmația în care a susținut că aceștia au ghinion, intrucât a fost o exprimare necorespunzătoare a sa. Acesta a afirmat că de fapt, vroia să atragă atenția asupra ghinionului lor care este cauzat de faptul că în ultimii 25 de ani au fost ultimii inclusiv la creșteri salariale, adăugând că dascălii nu sunt răsplătiți corepunzător de societate.
Klaus Iohnannis a explicat, în cadrul emisiunii ”Jocuri de Putere”, că în afirmația sa legată de ghinionul profesorilor făcea referire la nedreptățile pe care dascălii le au de înfruntat, și nu la faptul că aceștia nu își permit 6 case dintr-un salariu de profesor: ”Am facut acea afirmatie, a fost o exprimare proastă a mea. Exprimarea mea a fost necorespunzatoare, mi-am cerut scuze si cred ca este normal. În ultimii 25 de ani, de fiecare data cand a fost vorba despre cresterea salariilor, niciodata nu le-a venit randul. Dascălii, profesorii, au avut ghinion de 25 de ani încoace. Întodeauna au fost ultimii cărora le-au venit rândul la creşteri salariale. Mai mult, am avut miniştri sau preşedinţi care au folosit expresii jenante la adresa lor. La asta m-am referit când am spus că au avut ghinion. Profesorii nu sunt răsplătiţi aşa cum se cuvine. Eu stiu ce inseamna meseria de descal, am fost dascal timp de 15 ani. Profesorii nu sunt rasplatiti de societate asa cum trebuie”, a susținut Iohannis.
Candidatul ACL la prezidențiale a mai explicat că cea mai bună metoda de colectare a banilor la buget este reducerea evaziunii fiscale la jumatate, adaugand ca este nevoie de predictibilitate și seriozitate. Totodată, Iohannis a mai sustinut că trebuie redus și TVA-ul, chiar și sub 19 %:
”Acest domeniu a fiscalitatii, al raportului de forte trebuie tratat alfel. Ceea ce am facut noi este un capitalism de cumetrie. Am făcut paşi mici, dar avem nevoie de schimbări profunde. În ultimii 25 de ani am funcţionat după o logică inversă. În anii de contracţie economică, am introdus taxe şi impozite. Avem nevoie de o relaxare fiscală dacă vrem să crească economia. O sufocăm altfel. Noi nu am facut inca trecerea de la comunism la capitalism. Va dau cateva exemple, sa luam relatia fiscalitate-buget. Noi am lucrat empiric, fara sa folosim principii, ori daca vre sa prindem tarile din vest, haideti sa ducem lucrurile intr-o logoica normala. Politica fiscala trebuie sa tina cont de cate lucruri(...) Acum am exersat in ultimi doi ani ce nu trebuie facut. Am introdus noi si noi impozite si taxe si accize. Avem nevoie de o relaxare fiscala. Trebuie sa relaxam politica fiscala. Va spun si solutia. Politica fiscala trebuie sa fie transparenta si predictibila altfel cum sa isi faca omul de afacere planuri. Codul fiscal s-a schimbat in ultimii 10 ani de 100 de ori. Trebuie sa avem responsabilitate, predicitibilitate si seriozitate. Oamenii vor avea mai multe locuri de munca. Noi trebuie sa avem curajul sa lasam economia reala sa respire. O sa vina un cor intreg din partea celor care conduc acum Romania sa spuna din ce platim pensii”, a spus liberalul.
Klaus Iohannis a mai afirmat ca este obligatoriu ca TVA-ul să scadă: ”Este obligatoriu sa scadem TVA. 24% este prea mult pentru Romania. Este obligatoriu să scădem TVA-ul. Este mult prea mare pt. economia României. În perspectivă, cred că ar putea fi şi mai mic de 19%. Rămâne întrebarea de unde acoperim găurile din buget. Cea mai mare evaziune fiscală din Romania este pe TVA, circa 70% din total. Oamenii de afaceri riscă. O reducere a TVA-ului va albi economia. Aceasta este cea mai importantă sursă pentru buget. Peste 28 % din PIB se află în economia subterană. O reducere a TVA-ului de 2% acoperă deja ceea ce colectăm acum în plus cu TVA-ul de 24%. Toate aceste lucruri sună incredibil, însă nu a existat dorinţă politică. Pe de altă parte, scăderea evaziunii poate scoate la iveală şi fărădelegile politice. In perspectiva merita judecat daca nu este cazul sa venim si mai jos cu Tva. Scaderea taxelor scade bugetul, si trebuie sa ne gandim de unde platim pensii. Cea mai mare evaziune fiscala este pe Tva. Tentatia este prea mare, ori o reducere a Tva va reduce evaziunea fiscala. Sursa de comepensare este combaterea evaziunii fioscale. Nu trebuie sa ne facem iluzia ca putem sa aducem evaziunea fiscala la 0. Daca reducem evaziunea la jumatate, avem bani pentru toate”, a spus Iohannis.
Totodată, acesta a mai susținut că TVA poate fi redus imediat ce vor fi puse in functiune mecanismele de reducere a evaziunii fiscale:
”TVA poate f fi redus imediat ce vor fi instaurate mecanismele de reducere a evziunii fiscale. Specialisii trebuie incurajati sa lucreze pentru reducerea evaziunii fiscale. In zona colectarii de impozite si taxe, politicul trebuie scos de tot. Ele nu au ce cauta aici, nici la inspectorate scolare. In realitate, sunt politice, asa am avut si nu mai stim pana unde avem numiri politice, si de unde incep cele pe merite. Trebuie sa vedem ce persoane, de pe ce pozitii se schimba, Important este sa se gaseasca un consens. Vom avea oameni dedicati administratiei si școlilor”, a mai completat Iohannis.