MENIU

Kelemen Hunor vrea o Transilvanie dezvoltată şi o Europă puternică

Kelemen, despre criticile din comisia LIBE: Unele sunt în regulă, dar sunt aroganţi

Reprezentanţii UDMR afirmă, într-un mesaj transmis sâmbătă, că la alegerile pentru Parlamentul European se va decide dacă va fi apărată "cultura noastră de o mie de ani", dacă va continua consolidarea Europei.

"Viitorul nostru este o Europă puternică care îşi protejează cultura, graniţele şi comunitatea. Vrem o Transilvanie dezvoltată şi o Europă puternică", mai spun reprezentanţii UDMR.

"Obiectivul major devenit realitate în 2007, marile aşteptări au adus, însă şi dezamăgire. Nivelul de trai nu a crescut în măsura în care ne-am aşteptat şi drepturile noastre, ale minorităţilor naţionale, nu au avut susţinerea la care ne-am aşteptat. În realitate, se pare că Uniunea Europeană are multe erori, iar funcţionarea acestui for important este departe de a fi perfectă", se arată într-un mesaj al UDMR după şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) de la Miercurea Ciuc.

Potrivit sursei citate, aderarea la UE a adus progrese comunităţilor maghiare transilvănene, fonduri din care s-au putut construi reţele de drumuri şi utilităţi în localităţile mici, au fost reînnoite şcoli şi biserici.

"Dacă trebuia să folosim doar bugetul de stat al României, astăzi, în localităţile mici din Transilvania, ar fi existat, poate, numai jumătate din reţelele de drumuri, asfalt şi canalizare", susţin reprezentanţii UDMR.

Ei adaugă că UE trebuie să se schimbe, iar dezvoltarea comunităţii maghiare nu trebuie să se oprească aici.

"Trebuie să ne străduim să creăm cât mai multe oportunităţi pentru un nivel de trai mai bun în Transilvania. Trebuie să acţionăm în continuare pentru ca localităţile noastre din mediul rural să se poată dezvolta, activitatea fermierilor să nu fie pusă în pericol de pierderea subvenţiilor pe suprafeţele agricole. Viitorul nostru este dezvoltarea Transilvaniei. În ultimii 11 ani, Uniunea Europeană a jucat un rol major în viaţa noastră şi vom avea nevoie şi în viitor de această construcţie", arată UDMR.

Totuşi, reprezentanţii formaţiunii consideră că direcţia spre care se îndreaptă acum Uniunea Europeană este una greşită.

"Este inadmisibil ca UE să considere statele membre din Europa Centrală şi de Est copiii nedisciplinaţi ai Europei, care creează numai probleme, dar, în acelaşi timp, să se bucure de beneficiile pieţei în expansiune. Este inacceptabil faptul că, în Europa, situaţia minorităţilor naţionale autohtone este încă nerezolvată. Noi credem într-o Europă a naţiunilor puternice şi a unor comunităţi naţionale puternice, unde cultura noastră reprezintă o valoare şi nu o ameninţare, unde folosirea limbii materne nu este o favoare, ci un drept natural al cetăţenilor", afirmă reprezentanţii UDMR.

Potrivit acestora, "în ciuda tuturor defectelor şi eşecurilor sale, credem însă că viitorul nostru este Europa".

"Am construit-o împreună, este a noastră: nu vrem să ne dăm la o parte, nu vom contribui la distrugerea acestei construcţii importante, vrem să o consolidăm. În 2019 decidem viitorul Europei, dar şi despre păstrarea culturii şi identităţii noastre. La alegerile pentru Parlamentul European se va decide dacă vom putea apăra cultura noastră de o mie de ani. Se va decide dacă vom continua consolidarea Europei sau vom lăsa ca această forţă să se diminueze. Viitorul nostru este o Europă puternică care îşi protejează cultura, graniţele şi comunitatea. În primăvara anului 2018 am dovedit că suntem capabili să finalizăm cu succes o campanie internaţională care reprezintă glasul şi obiectivul fiecărei minorităţi naţionale autohtone europene. Peste 1 milion de semnături: Uniunea Europeană trebuie să ţină cont de acest rezultat. Vrem o Europă unită, păstrarea culturii şi tradiţiilor noastre, eliminarea inegalităţilor. Vrem tratament egal: nu suntem cetăţenii de rangul doi nici ai României, nici ai UE. Vrem respect, susţinere în problemele care vizează soarta minorităţilor naţionale şi mai multă atenţie regiunii care este pământul nostru natal. Vrem o Transilvanie dezvoltată şi o Europă puternică", se mai arată în mesajul transmis de UDMR.

Mai multe articole despre:
UE UDMR Transilvania Kelemen Hunor maghiarime