Iohannis: Nu pot să trec cu vederea faptul că Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiției
Președintele Klaus Iohannis a criticat, miecuri, în cadrul unei postări pe pagina personală de Facebook, refuzul Senatului privind încuviințarea cererii DNA de reținere și arestare pe numele lui Dan Șova. În acest sens, Iohannis a afirmat că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat din nou, astăzi, o cerere a justiției și a subliniat că "într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege".
"În calitate de garant al respectării Constituției și principiilor statului de drept, nu pot să trec cu vederea faptul că astăzi Parlamentul a blocat din nou o cerere a justiției. Într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege. Calitatea de deputat, senator sau ministru nu ar trebui să confere nimănui imunitate în fața justiției. Parlamentul nu se poate erija în instanță. Justiția este singura în măsură să-și spună cuvântul, pornind, desigur, de la prezumția de nevinovăție. Numai un Parlament cu principii ferme în ceea ce privește integritatea, capabil să răspundă prompt și corect la cererile justiției, poate recăpăta încrederea cetățenilor", a scris Klaus Iohannis, pe pagina personală de Facebook.
Senatorii l-au salvat pe Dan Şova de arest. Vot favorabil pentru reţinerea şi arestarea lui Vâlcov
Dan Şova a scăpat de arest. Senatorii au votat împotriva reţinerii şi arestării fostului ministru, anunţă Realitatea TV. Rezultatul votului: 79 de voturi "pentru", 67 "împotrivă" şi 5 anulate. Ceva mai devreme, Dan Şova ceruse, într-un discurs susţinut în faţa colegilor săi din Parlament, să i se dea posibilitatea să se apere în libertate. În schimb, colegul său din PSD, fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, a primit aviz favorabil pentru arestare. Rezultatul votului: 97 de voturi "pentru", 48 "împotrivă" şi 5 anulate. Vâlcov ceruse senatorilor să avizeze cererea DNA.
Senatorii au respins, miercuri, solicitarea privind reținerea și arestarea preventivă a social-democratului Dan Șova, acuzat de săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupție la companiile energetice Turceni și Rovinari.
Din totalul de 151 de voturi valabil exprimate, 79 de voturi au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.
Întrucât nu a fost întrunit votul majorității senatorilor, Senatul nu a încuviințat cererea de reținere și arestare preventivă în cazul lui Dan Șova, notează Agerpres.
Senatorii au încuviințat însă solicitarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) de reținere și arestare preventivă a senatorului Darius Vâlcov în dosarul în care este acuzat de trafic de influență.
Senatul a adoptat hotărârea cu 97 de voturi pentru, 48 împotrivă și 5 anulate. Votul a fost secret cu bile.
Şova le-a cerut senatorilor să îl lase în libertate
În discursul susţinut în faţa parlamentarilor, Dan Şova a susţinut că nu se va opune deciziei procurorilor, dar a apreciat că, în cazul său, eventuala reţinere şi, ulterior, arestare, "nu rezolvă problema". La final, Şova le-a cerut colegilor să-i dea şansa să se apere în libertate.
"Întrebarea este dacă mă opun Justiţiei? Nu! (...) Deşi consider nedrept, nu voi protesta dacă un procuror mă anchetează. Nu cred că reţinerea şi arestarea rezolvă problema. Îmi doresc ca domnul procuror să trimită odată acest dosar în instanţă şi să ne judecăm. (...) O să vă rog, cu prietenie, onoare şi colegialitate, să înţelegem că noi, prin legiferare, am dat Parchetului şi DNA toate mijloacele, toate posiblităţile legale, toţi expertii şi toată tehnica pentru a combate un flagel nedrept pentru România. Şi am păstrat pentru noi, cetăţenii României, un singur lucru: libertatea", a spus Dan Şova.
"De când a început acest dosar alerg să-mi demonstez nevinovăţia. Vă rog, şi o spun cu demnitate, să-mi daţi posibililitatea, prin votul de azi, respingând cererea DNA, să mă pot apăra ca om liber şi vă garantez că, peste câţiva ani, când vom avea soluţia definitivă în acest dosar, veţi constata că nu aţi greşit", a încheiat Şova.
De ce este acuzat Şova
Anchetatorii au cerut incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.
Procurorii au date si indicii ca Sova a depus la dosarul instrumentat de DNA mai multe documente false, in incercarea de a-si dovedi nevinovatia. Mai mult, el a dispus distrugerea toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati, pentru a ascunde corespondenta purtata prin e-mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexuri energetice.
Potrivit unui comunicat de presa al procurorilor anticoruptie, din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, Dan Sova a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre Complexul Energetic Rovinari (CER) si Complexul Energetic Turceni (CET) pe de o parte si SCA "Sova si Asociatii" pe de alta parte.
Ponta, mesaj de ultimă oră pe Facebook, înaintea votului privind arestarea lui Şova şi Vâlcov
Premierul Victor Ponta a criticat, azi, decizia PNL de a vota la vedere în cazul cererilor de reţinere şi arestare.
"Constat cu mare dezamăgire că voturile de azi din Senat și Camera Deputaților privind cereri de arestare preventivă au fost total deturnate de PNL și propaganda basistă într-o bătălie pur politică (ideea de justiție fiind total confiscată de câțiva lideri PNL, folosită doar politic și demagogic, dovadă că ignoră total cazul deputatului PNL Nicolescu și se refera doar la Senat)! Poziția mea și a PSD este aceea de a nu bloca acțiunile Justiției! Și, indiferent de votul de azi al Parlamentului, TOȚI cei trei parlamentari în cauză POT fi trimiși de procurori în fața judecătorilor (în libertate sau în stare de arest) pentru a se stabili dacă sunt vinovați sau nu!", a scris premierul, într-o postare pe Facebook.