MENIU

Cozmin Gușă: ANALIZA candidaților la ALEGERILE PREZIDENȚIALE

Cozmin Gușă: ANALIZA candidaților la ALEGERILE PREZIDENȚIALE
GUŞĂ, SCENARII pentru Cotroceni: Ponta poate lua orice formă. Şansa lui Geoană e să fie independent / Foto: MEDIAFAX

În România nu se poate vorbi, nici până în prezent, despre o listă a prezidenţiabililor. Şi totuşi, câteva nume au fost avansate. Ce şanse au oameni ca Mihai Răzvan Ungureanu, Cătălin Predoiu, Cristian Diaconescu, Mircea Geoană, Klaus Iohannis, Elena Udrea sau Victor Ponta să ajungă la Cotroceni? Invitat, marţi seara, în emisiunea "Deschide lumea", consultantul politic Cozmin Guşă a analizat potenţialul electoral al fiecăruia, punctând avantajele şi dezavantajele acestora în cursa electorală.

KLAUS IOHANNIS

"Klaus Iohannis are nişte avantaje legate de felul în care a evoluat până acum în viaţa publică românească. Sibiul s-a dezvoltat, e un plus. S-a apelat la el ca la un tehnocrat profesionist, este un plus. A făcut-o şi Băsescu, în 2004, a făcut-o şi Antonescu, apoi Geoană în 2009. A fost de succes acea combinaţie atunci. Dezavantajul lui Iohannis e că este extrem de ingurgitabil pentru ardeleni, şi nici acolo nu chiar pentru toţi, nefiind foarte palpabil pentru electoratul din sud şi din Moldova. Candidatura lui Iohannis, la un moment dat, s-ar putea insulariza într-o zonă de Ardeal şi creşterea sa ar fi blocată. Dacă reuşeşte însă un scor foarte bun în turul 1 care să înceapă cu cifra 2, atunci ar avea nevoie de un electorat compatibil cu al său, care nu poate să fie decât electoratul PMP-ului, care ar putea să sprijine candidatura sa", a spus Cozmin Guşă, la Realitatea TV.

"Iohannis ar putea să mai arate calităţi, dar, după părerea mea, aşa cum curge timpul şi cu agitaţia din PNL şi cu această alianţă cu PDL-ul, care se va dovedi destul de imperfectă, Iohannis va avea probleme şi poate că suma defectelor pe care le vor sesiza românii la adresa sa va fi mai mare decât suma calităţilor noi care vor fi aduse în discuţie, şi atunci va pierde în calitate de prezidenţiabil, asta neînsemnând că nu va putea să câştige Preşedinţia României. Rămâne de văzut dacă va fi candidat", mai spune consultantul politic.

CĂTĂLIN PREDOIU

Tot pe partea dreptei politice, un alt posibil candidat pentru Preşedinţie este fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, un om avantajat de vârstă, potrivit consultantului politic. Singurul său "defect", însă, atrage atenţia Guşă, este faptul că "nu coboară în sufrageriile oamenilor".

"Predoiu e un om tânăr, e avantajat de competenţă, este unul dintre candidaţii care, chiar dacă n-a practicat geopolitica, ştie geopolitică. Are nişte structuri la nivelul PDL-ului care pot să-l ajute. Singurul lucru care este în dezavantajul său e o anumită lipsă de charismă care i-a marcat şi acest punctaj extrem de slab în sondajele de opinie. Predoiu nu coboară din televizor", explică Guşă. 

"În mod evident, dacă se va face un sondaj la începutul lui iulie între Iohannis şi Predoiu, Iohannis va fi pe locul 1", punctează consultantul politic.

CRISTIAN DIACONESCU

Un candidat cu şanse din partea dreptei ar fi, în opinia sa, Cristian Diaconescu, cel care se bucură de un electorat cu un anumit ştaif.

"Are o problemă similară cu cea a lui Predoiu. Lui Diaconescu nu-i stă bine când se enervează. Are un electorat cu un anumit ştaif, funcţiile deţinute de-a lungul vremii l-au recomandat spre aşa ceva. E o găselniţă asta a PMP-ului cu anunţarea candidaturii sale. El o să trebuiască, în următoarea lună, să treacă testul aglutinării electoratului PMP înspre persoana sa şi a ruperii unui anumit electorat mai cu ştaif din partea stângă către zona populară. Şi atunci, dacă s-ar putea face o sumă între aceste două electorate, dacă s-ar putea face o sumă de compatibilizare, atunci ar fi un candidat cu şanse. Dacă nu, va rămâne doar o încercare extrem de respectabilă", explică Guşă. 

MIHAI RĂZVAN UNGUREANU

Avantajat de vârstă şi bucurându-se de un electorat mai tânăr este numele avansat de Forţa Civică, Mihai Răzvan Ugureanu.

"Îl avantajează vârsta. MRU nu ar fi trebuit, neavând partid cu structuri, să meargă singur la europarlamentare. Era azi într-o postură de prezidenţiabil mult mai puternică dacă ar fi intrat într-o combinaţie înainte de europarlamentare. A doua carte necâştigătoare pe care a tras-o a fost prezenţa pe mâna lui Crin Antonescu în cadrul PNL-ului, iar odată cu plecarea lui Antonescu, importanţa lui MRU a scăzut. El are un potenţial pe care Iohannis nu-l are pe partea dreaptă: un electorat mai tânăr, mai educat. Ar avea o anumită posibilitate de a merge în acea zonă. Nu s-a pus în postura clară de prezidenţiabil, ci doar a spus că va candida", spune Guşă.

Pe lista dreptei, apreciază consultantul politic, ar mai fi loc şi pentru un independent, în persoana "omului cu soluţii".

"Ar mai fi loc pe dreapta de un independent. Acea dreaptă la care mă refer eu nu poate să primească un candidat independent decât în persoana omului cu soluţii", spune Guşă.

Şi, dacă dreapta pare să fie ceva mai diversificată, stânga rămâne, însă, în principal, influenţată de două nume cu mare greutate în PSD: Victor Ponta şi Mircea Geoană.

VICTOR PONTA

Deşi preşedintele PSD a dat dovadă, în repetate rânduri, că este un mare supravieţuitor, Mircea Geoană i-ar putea pune mari probleme, în eventualitatea în care şi-ar anunţa candidatura. O va putea face, însă, doar ca independent, atrage atenţia Guşă.

"Ponta e un supravieţuitor. Are o mare calitate pentru un prezidenţiabil: se ţine cu dinţii de putere şi-şi doreşte puterea maximă. Rezistă la tăvăleală. Ce nu are Ponta? Luciditate. Pentru un premier în funcţie şi pentru un preşedinte al celui mai important partid, această lipsă de luciditate o să-l ducă din ce în ce mai jos, mai ales în ochii activului de partid, principalul său motor electoral. Ponta nu a ajuns la acest scor mare datorită charismei. Nu are. Nici nu vorbeşte bine. Această nehotărâre pe care o are, acest joc de-a şoarecele şi pisica cu candidatura, faptul că şi-a împiNs decizia în septembrie, îl arată în ochii activului de partid ca fiind foarte ciudat. Nu cred că Ponta poate genera emoţie, indiferent de ce ar face. El are un alt format, e un tip foarte elastic, care poate lua orice formă, revine în forma sa, nu impresionează. Poate că asta l-a şi făcut atât de redutabil, rezistând în politică indiferent de jignirile, de flegmele care i s-au dat, de umilinţele la care s-a auto-supus... El a fost un om care s-a lăsat folosit cu bună ştiinţă, a încasat toate umilinţele, poate şi din acest motiv are acest potenţial de a urî. Vorbeşte cu destul de multă ură despre foarte multe persoane care l-au ajutat de-a lungul vieţii, Udrea fiind una dintre acele persoane. Victor Ponta are şanse mult mai mici decât le avea în urmă cu trei luni şi mâine le va avea mai mici decât le are azi", spune Guşă. 

MIRCEA GEOANĂ

"Atâta timp cât PSD-ul este condus de Ponta, Geoană nu are nicio şansă de candidatură din partea partidului. Singura lui şansă de a candida şi de a se face de folos unui proiect prezidenţiabil e independentul de stânga. Geoană poate juca acest rol şi va crea mari probleme, având un electorat al său şi fiind un om bine pregătit pentru aceste vremuri pe care le trăim. Dar nu-l văd în calitate de candidat al PSD-ului, ci doar acel independent de stânga", punctează consultantul politic.

IOAN RUS

Şi totuşi, continuă Guşă, există un politician care se calchiază mai bine pe electoratul PSD decât Ponta: Ioan Rus.

"Ioan Rus se calchiază mult mai bine pe electoratul PSD decât Ponta. Are şi o calitate prin profesie şi prin faptul că e şi om de afaceri să meargă puţin şi spre zona dreaptă. Porecla de "neamţul din PSD" îl ajută să intre într-o competiţie. Ar fi o alegere care ar îndrepta puţin cocoaşa PSD-ului şi i-ar despărţi de această imagine de partid al baronilor. Dezavantaj nu pot să-i găsesc, "neamţul din PSD" vorbeşte bine şi ştie şi să se certe când e cazul. A stat oarecum în umbră. Electoratul PSD îl ştie, nu ar avea o problemă să-şi aducă electoratul înapoi şi, printr-o evoluţie bună, cred că ar putea să realizeze un scor semnificativ mai bun decât Ponta", spune Guşă.

GEORGE MAIOR

Care ar fi, însă, cel mai potrivit candidat pentru România?

"Azi dacă vorbim, şi la situaţia în care e România, precum şi legat de calităţile pe care trebuie să le aibă un preşedinte, cred că George Maior e cel mai potrivit candidat şi chiar cu cele mai mari şanse de câştig. Din tot ce am discutat în această seară, părerea mea e că cel mai potrivit candidat azi pentru România şi un candidat care poate să ia şi multe voturi din dreapta, şi ar fi o carte câştigătoare pentru PSD, ar fi Maior, să nu mai vorbim de relaţia privilegiată pe care o are cu partenerul strategic, SUA", explică Guşă.

ELENA UDREA

În opinia consultantului politic, singurul politician femeie cu potenţial în a obţine un scor la prezidenţiale este Elena Udrea.

"Suntem o societate misogină. Asta nu se recunoaşte. (...) Suntem azi în postura în care singurul politician femeie cu potenţial de a obţine un scor e Elena Udrea. Are o istorie, charismă... Ar fi cam singura. Este pe un trend ascendent. Dacă îşi va face bine temele şi va înţelege ceea ce aşteaptă electoratul de la preşedinţia ei asupra partidului", încheie Guşă.