MENIU

George Maior despre plagiatul tezelor de doctorat: "Este un risc la adresa securităţii statului"

George Maior, ambasadorul României la Washington, a vorbit despre plagiat și partidele naționaliste, aflate în deplină ascensiune.

Maior a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte consolidarea unor formațiuni politice „populiste”, prezentând, în acest context, deosebirile dintre România și alte țări europene.

George Maior spune că Partidul România Unită (condus de Bogdan Diaconu) şi Alianţa Noastră (a lui Marian Munteanu) nu reprezintă un pericol pentru relaţiile internaţionale ale României.

„Nu fac categorisiri particulare asupra unor forţe pe care nu le cunosc prea bine, pentru că nu m-a preocupat acest lucru. Mă preocupă faptul că, din punct de vedere teoretic, cel puţin în acest moment, România, faţă de alte state din zonă, nu a dezvoltat curente de tip naţionalist, extremist, antisemit, populist chiar. Acesta este un puternic atu al nostru în felul în care suntem percepuţi în Uniunea Europeană sau în relaţiile transatlantice. Sper să avem partide de mainstream fără accente de tip populist, naţionalist sau extremist, pentru că acest lucru este esenţial în ceea ce priveşte propria noastră stabilitate de tip democratic şi, în al doilea rând, pentru o percepţie pozitivă asupra României, a felului în care a evoluat inclusiv din acest punct de vedere politic”, a spus George Maior într-un interviu pentru Press One.

George Maior este de părere că obținerea unor doctorate în baza unor teze plagiate este un risc la adresa securităţii statului.

”Eu, cel puţin, am dedicat multă energie şi ani grei din viaţa mea pentru ce am făcut în plan academic prin studiile masterale sau de doctorat din străinătate sau din România. Ştiu ce înseamnă acest lucru şi nu îmi convine ca unii să fure, pentru că e vorba de furt.

Şi să ştiţi că poate e şi mai grav, pentru că noi vorbim de plagiatul de tip copy-paste, dar mai este plagiatul de idei, de direcţii, paradigme de la alţii. Aici, chiar nimeni nu s-a ocupat, iar acest plagiat este practicat de oameni aparent inteligenţi şi cu o reputaţie extraordinară în societate”, a continuat fostul șef al SRI.